Azda najobľúbenejší chrobák na svete si získava svojich fanúšikov už od roku 1968. Volkswagen Beetle 1963 – viacej známy ako Herbie, sa stal hlavnou postavou šiestich filmov a dokázal svetu, že hviezdou na plátne sa môže stať aj ľudové auto!

Ale po poriadku. Herbie až tak tak obyčajné auto nebol – mal vlastný rozum, mal pocity a vedel sa akokoľvek prispôsobiť situácii. Jeho kinematografický debut v roku 1968 bol najdôležitejší z mnohých rôznych perspektív. Prvá snímka ,,The Love Bug“ pritiahla vo svojich rokoch toľko divákov, že si režiséri filmu okamžite uvedomili, že každé ďalšie pokračovanie bude mať tiež nemalý úspech.

Takisto Herbie patrí medzi jedny z prvých filmov, kde sa v rámci obsadenia hlavných postáv objavilo auto. V tej dobe sa okrem Volkswagenu mohli tešiť s porovnateľnej popularity iba Aston Martin (James Bond – Goldfinger) a Mustang (Bullit). Navyše, keď ste zatúžili mať tohto chrobáka doma (teda aspoň jeho sériovú verziu), mohli ste si ju v tých časoch dovoliť. Predsa len – americký Mustang nestál ani v tých dobách nemalé peniaze, a o britskom Aston Martine nehovoriac. Takže zhrnuté a podčiarknuté – ľudové vozidlo zabodovalo!

Spomínaný chrobák sa objavil počas 40 rokov v šiestich celovečerných filmoch od Disney:

  1. The Love Bug (1968)
  2. Herbie Rides Again (1974)
  3. Herbie Goes to Monte Carlo (1977)
  4. Herbie Goes Bananas (1980)
  5. The Love Bug (1997)
  6. Herbie: Fully Loaded (2005)

Dokopy tieto filmy producentom priniesli viac ako 280 miliónov dolárov, a to čistého zisku. Herbie si po roku 1982 zahral aj v niektorých televíznych seriáloch. Keďže film natočil Disney, objavil sa aj v animovaných formách v detskej sérii Mickey Mouse Club. Keďže tento poklad si filmové štúdio neustále cení, Herbie sa pravidelne objavuje aj v predstaveniach Disney on Ice alebo Disney on Parade. Takže ak náhodou zavítate na takúto ,,show“, určite ho tam zahliadnete.

Zaujímavé čísla:

  • Herbie číslo 2 mal pod kapotou motor z Porsche 356. Chrobák si ale kvôli väčšiemu objemu vypožičal aj brzdy. Režiséri nič nepodcenili.
  • Jeden z najcennejších VW dodnes je vozidlo Herbie alias Invisible driver. Špeciálne upravené kaskadérske vozidlo, ktoré bolo upravené na jazdu bez vodiča. Auto bolo používané v snímke v Monte Carlo. Na aukcii v roku 2015 sa vydražilo za 86 250 dolárov (skoro 70 000 €).
  • Počas uplynulého víkendu (14.04.2018) sa predal oficiálne najdrahší VW Beetle. Ide o chrobáka, ktorý si zahral v druhom a treťom filme. Výška predajnej ceny na aukcii sa vyšplhala až na 128 700 dolárov (viac ako 103 000 €).
  • Pre film bolo vyrobených údajne viac než 100 kusov duplikátov Beetlu. Oficiálny počet však neexistuje. Chrobáky, ktoré boli pri natáčaní poškodené, boli zlikvidované bez dokumentácie. Takže je záhadou koľko vozidiel bolo reálne použitých.
  • Volkswagen Beetle drží svetový rekord v počte vyrobených áut v rokoch 1938 až 2003. Spolu sa vyrobilo až 21 529 464 chrobákov. Jedine Toyota Corolla predstihla nemeckú značku.

Herbie mal okrem ,,dobrého srdiečka“ pod kapotou sériový motor. Plochý, vzduchom chladený 1.2-liter s výkonom 30 kW (41 koní). To predsa nie je nič moc. Možno si poviete, že všetky tie rýchle scény z filmu sú teda natočené akýmsi trikom. Máte pravdu tak 50/50. Ako sa Herbie menil a vyvíjala sa jeho charakteristika v jednotlivých filmoch, prispôsobovali sa tomu aj mechanické úpravy.

Pokiaľ by ste chceli vedieť viac detailov o týchto filmoch či vidieť vtipné situácie, odporúčam si počas upršaného víkendu túto sériu filmov pozrieť. Nie nadarmo sa predsa hovorí – lepšie raz vidieť ako 100-krát počuť!

Neprehliadnite aj predchádzajúci článok  TAXI 5

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokSportline Plus? Áno presne tak sa volá nová vrcholná edícia Škody Superb!
Nasledujúci článokVýroba Porsche Cayenne Coupé sa spustila v Bratislave!

1 COMMENT

  1. Movies & Wheels: Herbie – legenda s charakterom a dobrým srdcom - REWIND.sk | Neobyčajný filmový portál

    […] ZDROJSTARTSTOP […]

Comments are closed.