Výsledok crash testov síce často nie je primárnym kritériom auta, no ak auto dosiahne 0 hviezd (slovom nula), ako napríklad táto indická Dacia Lodgy, tak to určite stojí za zmienku.

Automobilky vyrábajú rôzne variácie automobilov pre rôzne trhy. Iné auto dostane Európa, iné Američan a iné Ind, hoci ide o ten istý model tej istej značky. A rozdiely sú v niektorých prípadoch priepastné. Dôkazom je táto indická Dacia Lodgy, ktorá dostala v crash testoch presne nula hviezd za bezpečnosť. Oproti tomu, jej európska kolegyňa dostala 3 hviezdy a zvyšné 2 jej chýbali predovšetkým kvôli chýbajúcim bezpečnostným asistentom.

To znamená, že nová Lodgy bola testovaná podľa sprísnených pravidiel, ktoré berú do úvahy aj elektronických pomocníkov. No úprimne. Dacia je značka, ktorá cieli predovšetkým na zákazníkov, ktorí chcú nové auto za čo najmenej peňazí. Chýbajúce 2 hviezdy za chýbajúcich asistentov preto pri tejto značke preto príliš nezamrzia. Koniec koncov, Lodgy získala za ochranu dospelých pasažierov úctyhodných 72 percent, za ochranu detí 77 percent a za ochranu chodcov 44 %. To sa však nedá povedať o jej indickej verzii, ktorá je na tom o poznanie horšie.

Hoci ide v podstate o to isté auto, zmeny sú viac než badateľné. Európska verzia Dacie Lodgy sa vyrába v Markou, zatiaľ čo tá určená pre indický trh priamo v indickom meste Chennai a navyše pod značkou Renault. Človek by mohol čakať, že práve pod značkou Renault bude auto kvalitnejšie, no opak je pravdou. Indická Dacia, teda Renault Lodgy, podstúpila crash testy organizácie Global NCAP (celosvetová obdoba Euro NCAP), ktoré ale ukázali nelichotivý výsledok.

Oproti európskej trojhviezdičkovej verzii má indický Renault Lodgy úplne inú konštrukciu, ktorá je navyše podľa komisárov Global NCAP nedostatočná. Dôvodom je nadmerná deformácia A-stĺpika, podlahy vozidla či dokonca zadných dverí. A to všetko len pri jednom čelnom náraze! Okrem toho by v čase nárazu znížil vodičove šance na prežitie aj neprirodzene skrútený stĺpik riadenia.

Ďalším dôvodom udelenia nula hviezd bola aj absencia akýchkoľvek moderných prvkov bezpečnostnej výbavy, a to ako aktívnych, tak aj pasívnych. Testovaný Renault dokonca nemal žiadne airbagy, či ISOFIX na uchytenie detskej sedačky. Organizácia Global NCAP vyzýva automobilku Renault, aby do základnej výbavy zaviedol airbagy pre všetky autá, ktoré ponúka na indickom trhu.

Renault Lodgy scores a disappointing zero stars

Zdroje: Autorevue | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokChyť ma, ak to dokážeš: Na čom jazdili mafiáni počas studenej vojny?
Nasledujúci článokTakto vyzerá nový Mercedes triedy B na najnovších špionážnych fotografiách