startstop

Už je to tu – trojnásobné zdraženie parkovného pre ťažké autá

Foto: 123rf.com

Len pred niekoľkými dňami sme priniesli článok o štúdii Európskej federácie pre dopravu a životné prostredie, ktorá ukázala, že SUV sú príliš veľké pre európske cesty a parkovacie miesta. Krátko na to motoristický svet v Európe zasiahla správa o trojnásobnom zdražení parkovného v Paríži pre ťažké osobné vozidlá.

Cez víkend sa v Paríži konalo referendum, v ktorom sa obyvatelia mesta mohli vyjadriť k tomu, či súhlasia, aby sa ťažkým vozidlám trojnásobne zvýšila sadzba parkovného na verejných spoplatnených parkoviskách v centre mesta. Aj keď sa z vyše 1,3 milióna oprávnených voličov zúčastnilo referenda necelých 6 %, väčšina (54,5 %) z nich bola za to, aby sa v centre Paríža zvýšila hodinová sadzba zo 6 na 18 eur a na 12 eur vo zvyšku mesta. Tieto ceny však budú platiť len pre návštevníkov mesta, nedotknú sa rezidenčného parkovania, ľudí pracujúcich v Paríži, taxikárov, zdravotníkov či obchodníkov. Vyššie sadzby parkovného budú platiť všetky spaľovacie vozidlá ťažšie ako 1600 kg a elektromobily s hmotnosťou vyššou ako 2000 kg.

Predstavitelia mesta predpokladajú, že nové opatrenie sa dotkne približne 10 % vozidiel. Takisto dúfajú, že podobným krokom sa inšpirujú aj ostatné mestá. Vozidlá typu SUV sú už dlhšie terčom kritiky rôznych organizácií a aktivistov kvôli svojej vysokej spotrebe paliva a veľkým rozmerom. Najbližšie by sa podobná regulácia mohla prijať vo francúzskom Lyone. Paríž by mohol ročne vybrať na zvýšenom parkovnom sumu až 35 miliónov eur.

Exit mobile version