startstop

55 km dlhý most prekonáva nielen vodu, ale aj ľudské chápanie

55 km dlhý most prekonáva nielen vodu, ale aj ľudské chápanie

Čína otvorila najdlhší most na svete, ktorý spája tri veľké mestá po celej krajine. Viete si predstaviť na Slovensku most dlhý 55 km? To by musel začínať napríklad v Bratislave a končil by až za Trnavou. 

Tento most je vybavený šiestimi jazdnými pruhmi a štyrmi tunelmi, z ktorých je jeden pod vodou. Takže by sa dalo povedať, že 55 kilometrov cesty prekonáva všetky prírodné elementy. Je to jeden z mnohých impozantných megaprojektov Číny.

Najdlhší most sveta 23. októbra spustil sieť infraštruktúry medzi Hongkongom, Macau a pevninou Číny po deviatich rokoch výstavby. Kritici tvrdia, že 12-miliardová investícia súvisí s obmedzovaním slobody Hongkongu. Preto sa ľudia proti tejto výstavbe snažili búriť a spisovali petície, ale zjavne to akosi nepomohlo.

A pozor! Pokiaľ si myslíte, že z garáže môžu obyčajní smrteľníci, ako my, prejsť cez tento most, mýlite sa. Prechádzať budú môcť iba rezidenti Hongkongu s licenciou na prechod do Zhuhai, a aj tí musia spĺňať vysoko selektívne kritériá. Sú to buď držitelia určitých pozícií pevninskej vlády alebo prispievatelia významných charitatívnych organizácií v južnej čínskej provincii Guangdong.

Priemerný obyvateľ bude musieť chodiť výhradne autobusom. Vodiči osobných automobilov taktiež nebudú môcť využívať verejnú dopravu. Samozrejme, že občania s týmito pravidlami nesúhlasia a označili výstavbu tohto megaprojektu za plytvanie daňovými prostriedkami. Viete si predstaviť takéto pravidlá aj v Európe?

Pre porovnanie, na Slovensku sa nachádza tiež niekoľko unikátnych mostov. Je pravda, že síce nemajú na dĺžku 55 kilometrov a nie sú nové (keďže mosty na Slovensku volajú o pomoc a rekonštrukciu), ale ich význam a dizajn je tiež jedinečný.

Prekvapivo v našom malebnom srdci Európy ovláda rebríček Bratislava. Ten najdlhší tvorí spolu s príjazdovými estakádami Prístavný most. Most s najväčším rozpätím je zasa SNP. A ešte jedna zaujímavosť – medzi najvyššie položené diaľničné mosty patria tie pri obci Štrba vo Vysokých Tatrách, ktoré sa nachádzajú v nadmorskej výške cca 900 m n. m..

Zdroje: straitstimes | startstop.sk

Exit mobile version