Ak patríte medzi tých motoristov, ktorí všetko nechávajú na poslednú chvíľu, a ešte stále nemáte ani len objednané zimné pneumatiky, máme pre vás malú pomôcku: výsledky testov nemeckého autoklubu ADAC.

Nemecký autoklub ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club) každoročne testuje ako letné, tak aj zimné pneumatiky. V najnovšom teste proti sebe postavili celkovo 28 pneumatík s rozmermi typickými pre kompaktné autá a pre nižšiu strednú triedu, ako napríklad Škoda Octavia, či Volkswagen Golf. Hneď na úvod ADAC motoristov varuje, že prémiová značka a cena nemusí nutne znamenať aj prémiovú kvalitu. Ale poďme pekne po poriadku.

Nepísané pravidlo praví, že by sme auto mali na zimné pneumatiky prezuť vtedy, ak priemerná denná teplota klesne pod 7 stupňov Celzia. Na Slovensku zákon síce nestanovuje presný dátum (ako napríklad v Rakúsku), kedy treba bezpodmienečne prezuť na zimné pneumatiky, no istý dátum disponuje aj v našom zákone. Mnoho motoristov, ale aj médií tento dátum interpretuje nesprávne. Viac k tejto téme sa dozviete tu:

Máte už prezuté na zimné gumy? Ak nechcete pokutu, mali by ste tak rýchlo spraviť

Malé vozidlá – 175/65 R 14 T

Nemecký ADAC v prípade malých automobilov (testované na Ford Fiesta) proti sebe postavil 12 pneumatík s rozmerom 175/65 R 14. Najlepšiu známku 2,1, a teda hodnotenie “dobré” dostali len dve pneumatiky: Continental WinterContact TS 860 a Dunlop Winter Response 2. Obe pneumatiky patria do cenového rozmedzia 55 – 65 eur za kus, teda k tým drahším v teste. Obe testované pneumatiky v danom rozmere dostali približne rovnaké čiastkové hodnotenia za jazdu na snehu, vlhkom a suchom povrchu.

Naopak, na konci rebríčka sa umiestnili pneumatiky Semperit Master-Grip 2 (známka 3,7 – dostatočná) a Nankang Snow SV-3 (známka 5,5 – nedostatočná). Posledná menovaná pneumatika úplne pohorela na vlhkom a zasneženom povrchu a nevynikala ani v prípade spotreby. Negatívnym prekvapením bola prémiová pneumatika Pirelli Cinturato Winter s cenou približne 55 €/ks, ktorá dostala hodnotenie len 3,7.

Celkové výsledky:

Nižšia stredná trieda – 205/55 R 16 H

Aj v prípade rozmeru 205/55 R 16 (testované na VW Golf) dostala spomedzi 16 testovaných pneumatík najlepšiu známku pneumatika Continental WinterContact TS 860. Aj v tomto prípade to bola známka 2,2, pričom získala vôbec najlepšie hodnotenie v prípade správania na vlhkom povrchu a v prípade spotreby. Na druhom mieste sa s rovnakým hodnotením 2,2 umiestnila pneumatika Goodyear UltraGrip 9 a poslednou pneumatikou s hodnotením “dobrá” bola Dunlop Winter Sport 5. Vo všetkých troch prípadoch ide o prémiové pneumatiky so slovenskou cenovkou približne 80 eur za kus.

Na konci rebríčka sa umiestnila pneumatika Laufen I FIT LW31 s hodnotením 5,5, a teda so známkou nedostatočná. Hoci mala pneumatika najlepšie hodnotenie v prípade spotreby, úplne prepadla v prípade jazdy na snehu a mokrom povrchu. Na predposlednom mieste je pneumatika Semperit Speed-Grip 3 so známkou 3,6 a hodnotením dostatočná. Treťou od konca bola znova prémiová pneumatika Pirelli Cinturato Winter.

Celkové výsledky:

Zdroje: ADAC | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTest Mazda 6 2.5 SkyActiv G, to najlepšie v segmente!
Nasledujúci článokBudúci Jaguar F-Type by mohol dostať V8 od BMW M!