Horiace vlaky, zdá sa, nie sú plánovanou súčasťou budúceho dizajnu vozňov a plamene by mali vystriedať čičmanské vzory, slovenské prvky a príroda. Páči sa vám takáto predstava?

Dizajnérska spoločnosť Aufeer Design vytvorila pre ZSSK prepracovaný návrh interiéru, v ktorom sa má spojiť luxus s tradičnými slovenskými elementami. Vlaky, ako ich poznáme dnes, by tento návrh mal vrhnúť cez palubu. Je ale veľmi otázne kedy a či vôbec tento projekt dostane zelenú.

Celá táto idea sa točí okolo histórie, kultúry a prírodných krás slovenského národa. Pre cestujúcich by sa tak posedenie vo vlaku mohlo stať príjemnou a zaujímavejšou činnosťou, ako je tomu teraz, a to nielen pre nás, ale aj pre turistov.

Ide hlavne o modernizáciu liniek medzi Košicami a Bratislavou, či medzi Žilinou a Prahou. Železničná spoločnosť Slovensko nateraz prisľúbila vynovenie 50 starých vagónov a zakúpenie 35 nových vozňov do roku 2021.

Reštauračný vozeň si v návrhu tiež obsadil svoje právoplatné miesto. Hlavnú inšpiráciu dizajnéri čerpali z rieky Dunaj, ktorá vytvorila línie vo vnútri vozňa. „Dynamickú líniu rieky, ktorá sa tiahne krajinou, dopĺňajú luxusné materiály. Koža a drevené dekorácie prepožičiavajú tomuto priestoru prémiový vzhľad,“ tvrdia na svojich stránkach dizajnéri zo spoločnosti Aufeer Design.

Pozrite si video, ktoré ukazuje, ako by mohla vyzerať realita o niekoľko rokov (skôr sa asi nedočkáme) na našich cestách po Slovensku:

Podľa videa sa zdá, že takýto vlak je realitou skôr niekde vo vyspelejšej krajine ako u nás. Keby sa ale návrh premietol na slovenské trate, cestovali by ste vlakom radšej? Bolo by naozaj skvelé prevážať sa vo vlaku, v ktorom by sme sa cítili dobre, ale verím tomu, že je to beh na dlhú trať.

Aj tak si na jednej strane myslím, že by sa našlo malé množstvo ľudí, ktorí by si takéto niečo nevážili. Všetci dobre vieme, že peniaze, ktoré putujú zo štátneho rozpočtu do obnovy a modernizácie verejnej dopravy, idú prevažne do údržby a nie do inovácie a zlepšovania. Každopádne, držíme ZSSK palce, aby svoju reputáciu udalostí posledného roka napravila!

Zdroje: ZSSK | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 1 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokHistorický Aston Martin tiež konvertuje z benzínu na elektrinu
Nasledujúci článokMcLaren 720 S Spider