Domov Doprava Slovenská strela, vlak ktorý jazdil rýchlejšie ako tie dnešné, sa opäť vráti...

Slovenská strela, vlak ktorý jazdil rýchlejšie ako tie dnešné, sa opäť vráti na trať!

Kedysi najrýchlejší vlak, ktorý jazdil rýchlosťou až 130 km/hod by sa mal vrátiť na slovenské a české železničné trate

Jazdný výkon a originálne technické riešenie predurčili túto mašinu na to, aby sa stala legendou Československej republiky. Na rok 1936 mala naozaj nadčasový dizajn. Boli vyrobené iba dva kusy tohto vozňa, a ani tie nemali dlhú životnosť. Ich púť tak netrvala dlho, nakoľko už v roku 1952 ich vyradili z prevádzky.

Čím bol ale na svoju dobu taký výnimočný? Konštruktéri totiž zostrojili vlak, ktorý mohol ísť v tej dobe rýchlosťou až 148 km/hod. Poviete si, veď to je nič moc nie? Ale v minulom storočí vlaky dosahovali priemernú rýchlosť maximálne 68 km/hod, a tak sa cesta z Bratislavy do Prahy dala zvládnuť za 4 hodiny a 16 minút.

Čo sa týka technického riešenia, Slovenská strela má originálnu konštrukciu hnacieho mechanizmu s elektromechanickým prenosom výkonu, a to s vysokou účinnosťou najmä pri vyšších rýchlostiach. Naopak, pri nižších rýchlostiach bol pohon elektrický – spaľovací motor poháňal generátor a ten zas hnací elektromotor.

Do aktívnej služby boli zapojené v Bratislavskom depe, kde mali domovskú stanicu. V súčasnosti zostal zachovaný iba jeden z týchto unikátnych vozňov. Ten si našiel svoj nový domov v Technickom múzeu Tatra v Kopřivnici, kde je vystavený. Niekoľko pokusov o opätovné spojazdnenie vozňa však zlyhávalo. Až doteraz.

V minulom roku sa súprava presunula z Kopřivnice do Hraníc, kde sa začal realizovať projekt s názvom Návrat Slovenskej strely. Mašinka by mala byť po generálnej oprave prevádzkyschopná a premávať na trase Bratislava – Praha. Nejde však o náhradu za „horiace vlaky“.

Aj keď nebude Slovenská strela premávať v častých intervaloch, o to žiadanejšie a výnimočnejšie bude sa ňou previezť. Pri špeciálnych príležitostiach bude teda už chodiť po svojej vlastnej osi. 82-ročný vlak tak teraz čaká na svoju chvíľu, a Slovensko sa z toho jednoznačne bude tešiť. Už teraz totižto máme byť na čo hrdí. Po našej malebnej krajine každoročne premáva Albatros – parný rušeň, ktorý roztápa emócie.

Zdroj: tatra-club.com

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.7 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokByton M-Byte predstavuje finálnu verziu dychberúceho interiéru
Nasledujúci článokTest Mazda CX-5 2,5 Skyactiv G AWD, nenápadná prémiovka?