startstop

Slovenská strela, vlak ktorý jazdil rýchlejšie ako tie dnešné, sa opäť vráti na trať!

Kedysi najrýchlejší vlak, ktorý jazdil rýchlosťou až 130 km/hod by sa mal vrátiť na slovenské a české železničné trate

Jazdný výkon a originálne technické riešenie predurčili túto mašinu na to, aby sa stala legendou Československej republiky. Na rok 1936 mala naozaj nadčasový dizajn. Boli vyrobené iba dva kusy tohto vozňa, a ani tie nemali dlhú životnosť. Ich púť tak netrvala dlho, nakoľko už v roku 1952 ich vyradili z prevádzky.

Čím bol ale na svoju dobu taký výnimočný? Konštruktéri totiž zostrojili vlak, ktorý mohol ísť v tej dobe rýchlosťou až 148 km/hod. Poviete si, veď to je nič moc nie? Ale v minulom storočí vlaky dosahovali priemernú rýchlosť maximálne 68 km/hod, a tak sa cesta z Bratislavy do Prahy dala zvládnuť za 4 hodiny a 16 minút.

Čo sa týka technického riešenia, Slovenská strela má originálnu konštrukciu hnacieho mechanizmu s elektromechanickým prenosom výkonu, a to s vysokou účinnosťou najmä pri vyšších rýchlostiach. Naopak, pri nižších rýchlostiach bol pohon elektrický – spaľovací motor poháňal generátor a ten zas hnací elektromotor.

Do aktívnej služby boli zapojené v Bratislavskom depe, kde mali domovskú stanicu. V súčasnosti zostal zachovaný iba jeden z týchto unikátnych vozňov. Ten si našiel svoj nový domov v Technickom múzeu Tatra v Kopřivnici, kde je vystavený. Niekoľko pokusov o opätovné spojazdnenie vozňa však zlyhávalo. Až doteraz.

V minulom roku sa súprava presunula z Kopřivnice do Hraníc, kde sa začal realizovať projekt s názvom Návrat Slovenskej strely. Mašinka by mala byť po generálnej oprave prevádzkyschopná a premávať na trase Bratislava – Praha. Nejde však o náhradu za „horiace vlaky“.

Aj keď nebude Slovenská strela premávať v častých intervaloch, o to žiadanejšie a výnimočnejšie bude sa ňou previezť. Pri špeciálnych príležitostiach bude teda už chodiť po svojej vlastnej osi. 82-ročný vlak tak teraz čaká na svoju chvíľu, a Slovensko sa z toho jednoznačne bude tešiť. Už teraz totižto máme byť na čo hrdí. Po našej malebnej krajine každoročne premáva Albatros – parný rušeň, ktorý roztápa emócie.

Zdroj: tatra-club.com

Exit mobile version