startstop

Pripravte sa, uzavreté cesty a obmedzenia Bratislavu vo februári neminú!

Výstavba diaľničného obchvatu by mala nabrať vyššie obrátky. Nielen že sa blíži dátum „kolaudácie“ D4R7, ale pribudnú aj dopravné obmedzenia spojené s výstavbou na Mlynských Nivách. Od 15. februára si treba nachystať pevné nervy.

Novozvolený primátor Bratislavy Matúš Vallo vydal vyhlásenie: „V prvom rade je potrebné povedať, že táto situácia vôbec nemusela nastať, ak by bývalé vedenie mesta, aj kvôli voľbám, neodkladalo povolenia na dopravné obmedzenia. Aj vzhľadom k záväzkom, ktoré majú stavitelia voči štátu a mestu, nemôžeme tieto projekty viac brzdiť. Avšak až do spustenia budeme Bratislavčanov priebežne informovať, aby sa na obmedzenia mohli dostatočne pripraviť a zároveň im ponúknuť možnosť využiť MHD, ktorá bude vďaka bus pruhom rýchlejšia a bez zdržaní.“

Na ktorých uliciach sa šoféri a cestujúci dostanú do útrap? V prvom rade nás čaká kompletná uzavretá ulica Mlynské Nivy. Niektoré zjazdy z Prístavného Mosta smerom na Slovnaft a Prístavnú ulicu zostanú tiež nepriechodné. Najväčší nápor áut a dopravy by mal teda prejsť na Gagarinovu a Lendererovu ulicu, ktoré budú slúžiť ako obchádzka.

Najefektívnejšou prepravou po Bratislave by sa mala stať teda MHD. „Preto sme sa rozhodli a na tomto riešení sme našli širokú zhodu aj s dopravnými odborníkmi a s predstaviteľmi miestnych samospráv mestských častí, že na Gagarinovej ulici zriadime dva bus pruhy. Jeden v smere do mesta vznikne pridaním tretieho pruhu – bus pruhu k dvom existujúcim pruho.  Druhý smerom von z mesta vznikne tak, že jeden z dvoch existujúcich pruhov vyhradíme len pre verejnú dopravu – pre MHD a autobusy prímestskej dopravy. Osobná doprava tak pôjde iným smerom,“ doplnil primátor.

Bude ale stačiť takáto dopravná zmena? Prestanú ľudia naozaj chodiť autami a nasadnú radšej do autobusov a trolejbusov? Môj názor je, že mestský človek je ťažko prispôsobiteľný tvor a vzniknú ešte horšie podmienky a dlhšie zápchy, ako kedykoľvek predtým. Ešte sa budeme tešiť z 20 minútovej kolóny na Prístavnom moste.

Uzávera ulice Mlynské Nivy potrvá jeden rok. Prvý pol rok bude uzavretá úplne, druhý pol rok bude prejazdná iba pre linky MHD. Zjazdy z Prístavného mosta by sa mali postupne otvárať v priebehu dvoch rokov. Akom časovom pásme to bude naozaj? To si vyskúšame na vlastnej koži.

Zdroj: bratislava.sk

Exit mobile version