startstop

Most na Bojnickej, na Žabí majer, otvoria v Novembri. Pozor na obmedzenia!

Most, ponad železničnú trať, na Bojnickej ulici v Bratislave je pre havarijný stav uzavretý od novembra roku 2019. Bude ho potrebné zbúrať a postaviť nový. Otázne je jeho dočasné využívanie.

Mnohým sa mohlo zdať, že sa s opravou mosta po celý čas nič nedialo, zisťovali sme preto čo sa deje. Vo februári 2020 podľa vyjadrenia magistrátu prebiehala v laboratóriách STU analýza vzoriek odobratých z konštrukcie mosta. Analýza mala presne určite v akom stave sa most nachádza a aj to prečo most zdegradoval do súčasného stavu. Niekoľko rokov dozadu na ňom boli prevedené čiastkové opravy, ktoré mali zabrániť práve spomínanej degradácií mosta.

Nekonečný príbeh

Situácia opäť pokročila v júli 2020, kedy na moste odborníci robili záťažové skúšky a zistili, že riešením havarijného stavu je kompletná výmena mostného telesa.
Stavebná fakulta STU pôvodne konštatovala rozsiahlu delamináciu krycej vrstvy a výraznú koróziu výstuže v konštrukcií mosta. “Z bezpečnostných dôvodov bolo nutné v prvom rade odtiaľ vylúčiť všetku dopravu. Následne sa realizoval prepočet zaťažiteľnosti a záťažovacia skúška, ktorá stanoví druh a režim dopravy, ktorý bude možné dočasne vrátiť na most”. vyjadrila sa samospráva.

Otvoria ho v Novembri, avšak s obmedzením

Z povolenia vydaného hlavným mestom Bratislava na úplnú uzávierku cesty vyplýva, že je mesto povinné odstrániť havarijný stav mosta najneskôr do 01.12.2020.
Nesúvislý asfalt, úzke zákruty a množstvo výtlkov tvoria len časť problémov na obchádzkovej trase smerom na Žabí Majer.
Keďže cesta nie je prispôsobená dennému náporu osobných áut a kamiónov, ktoré tadiaľto prechádzajú a jej trvanie je už neprípustné, pýtali sme sa na magistráte čo sa bude ďalej diať?

K situácií sa nám vyjadrila hovorkyňa hlavného mesta Mgr. Katarína Rajčanová. „Po uskutočnení prepočtu a prevedení zaťažkávacej skúšky bolo prijaté rozhodnutie o umožnení dočasnej prevádzky na moste, ku ktorej by malo prísť v priebehu novembra v závislosti od poveternostných podmienok.“

Čo predstavujú poveternostné podmienky v tomto prípade a aká to je dočasná prevádzka na moste sme sa však nedozvedeli, ďalej však dodáva „Na základe podmienok rámcovej zmluvy bol vybratý dodávateľ stavebných prác a momentálne už prebiehajú zabezpečovacie práce na moste.“
Veríme, že práce budú zrealizované v čo najkratšom možnom čase aby sa dopravná situácia v tomto úseku mesta zlepšila.

Exit mobile version