startstop

Rýchlostná cesta R1 bude bohatšia o ďalšie odpočívadlo. Kedy sa ho dočkáme ?

Na kilometri 53,3 rýchlostnej cesty R1 by malo pribudnúť nové obojsmerné odpočívadlo. Pribudne aj čerpacia stanica a nabíjacie stanice pre elektromobily.

Už v roku 2016 bolo verejnosti oznámené, že na rýchlostnej ceste R1 v blízkosti Nitry, v katastrálnom území obce Pohranice, vznikne nové obojstranné odpočívadlo. Súčasťou oboch odpočívadiel mala byť čerpacia stanica pohonných hmôt, reštaurácia a veľkokapacitné parkoviská pre kamióny, ktoré budú mať za úlohu zásobovanie blízkeho priemyselného parku spolu s automobilkou Jaguar Land Rover.

Podľa pôvodnej správy z roku 2016 sa predpokladalo aj vybudovanie prepojenia medzi oboma odpočívadlami počas druhej fázy výstavby, čo by umožnilo otáčanie vozidiel v oboch smeroch na Trnavu ako aj Banskú Bystricu. Predpokladaný začiatok výstavby sa v tej dobe predpokladal na rok 2017 s plánovaným dokončením o rok neskôr.

Infraštruktúra odpočívadla zahŕňala vybudovanie motorestu, čerpacích, ale aj nabíjacích staníc pre elektromobily a to na oboch stranách, čo by garantovalo zjednodušenie cestovania po R1 v oboch smeroch. Projekt odpočívadla zahŕňal viac ako 100 plánovaných parkovacích miest pre osobné vozidlá, nákladnú dopravu a autobusy. Zámer výstavby odpočívadla priamo na tomto mieste vychádzal z Koncepcie rozmiestnenia odpočívadiel na našich diaľniciach a rýchlostných cestách, čím by malo prísť k zhusteniu siete odpočívadiel a čerpacích či nabíjacích staníc na Slovensku.

Rýchlostná cesta R1
Návrat do reality

Po uplynutí viac ako 4 rokov sa vo výstavbe obojsmerného odpočívadla na R1 pri Pohraniciach toho veľa neudialo. Motoristi sa môžu presvedčiť aj na vlastné oči, že okrem zemných prác, ktoré už prebehli, sa k fáze výstavby zatiaľ nepristúpilo. Ako informuje EIA enviroportal.sk, koncom roku 2020 prišiel na svet zámer na dobudovanie čerpacích staníc pohonných hmôt na obojstrannom odpočívadle Pohranice. V roku 2016 boli čerpacie stanice spomenuté v pôvodnom pláne, no neboli priamou súčasťou projektu odpočívadla Pohranice.
Aktuálna situácia ukazuje, že sa veci dali opäť do chodu a na plánovanom odpočívadle R1 Pohranice by mali vzniknúť čerpacie stanice spoločnosti Slovnaft, ktoré budú disponovať ôsmimi stojanmi pre osobné automobily a dvomi stojanmi pre nákladné automobily.

Súčasťou budú aj nabíjacie stanice pre elektromobily, čím sa zhustí pokrytie elektronabíjacích staníc v rámci našej diaľničnej siete. Podľa aktuálnych informácii, budú pre elektromobily vyhradené vždy 2 parkovacie miesta a vodiči budú môcť na dobitie svojich vozidiel využiť dobíjanie typu “Supercharger” 50 kW, no k dispozícii budú aj zásuvkové skrine, ktoré budú slúžiť na nabíjanie prostredníctvom zásuviek.

Situačný nákres odpočívadla Pohranice na R1

Presný termín ukončenia výstavby momentálne nie je k dispozícii.

Exit mobile version