startstop

Úsek R2 medzi Loviňobaňou a Ožďanmi je o krok bližšie k výstavbe. Najviac pomôže v Lučenci!

Rýchlostná cesta R2 medzi Lučencom a Ožďanmi sa dočkala posunu vpred. Mala by nadväzovať na sieť diaľnic a rýchlostných ciest na Slovensku a uľahčovať dopravu motoristom. Pre úsek rýchlostnej cesty R2 medzi Lovinobaňou, Tomášovcami a Ožďanmi bolo vydané právoplatné územné rozhodnutie.

Podľa informácii oddelenia masmediálnej komunikácie Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) bude nasledovať príprava projektovej dokumentácie pre žiadosť o stavebné povolenie, majetkovoprávne vyrovnanie pozemkov ležiacich pod stavbou a následné vyhlásenie verejného obstarávania na zhotoviteľa tejto stavby.

Tento úsek rýchlostnej cesty R2 Lovinobaňa- Ožďany má merať viac ako 20 kilometrov a bude pozostávať z dvoch samostatných etáp výstavby. Prvou etapou bude úsek R2 Lovinobaňa – Lučenec, ktorý zahŕňa aj mimoúrovňovú križovatku Lučenec. V druhej fáze výstavby bude realizovaný úsek R2 medzi Lučencom a Ožďanmi. Pre obidva tieto úseky sa uvažuje s polovičným profilom rýchlostnej cesty.

R2 – Ožďany

Vybudovanie tohto úseku R2 je plne závislé od zabezpečenia finančného krytia v kompetencii Ministerstva dopravy a výstavby SR a taktiež vládou schválených investičných priorít výstavby diaľnic a rýchlostných ciest na území našej republiky.

V Pincinej zatiaľ žiadne oficiálne informácie

Podľa informácii obecného úradu obce Pinciná zatiaľ nedošlo k zdieľaniu oficiálnych správ v súvislosti s výstavbou rýchlostnej cesty. Existujú len neoficiálne informácie o začatí procesu výkupu pozemkov v blízkosti Lučenca, ktoré ležia pod plánovanou rýchlostnou cestou. Obec Pinciná je na ceste I.triedy a obchvat by mal smerovať južnou časťou obce.

Útvar hodnoty za peniaze tvrdí, že frekvencia dopravy v obci nie je dostačujúca. Opačný názor na túto tému má starostka obce, ktorá spochybňuje toto tvrdenie a argumentuje nasledovne: “ To nemôže byť pravda, lebo keď v Mýtnej bola dostatočná premávka, tak ja si myslím, že tá istá frekvencia je aj v Pincinej. Je to hlavný ťah na Košice.” Zároveň podotkla, že je stav premávky evidentný, keď vznikne dopravná nehoda na ceste a ľudia musia stáť v dlhých kolónach.

R2 Kriváň

Pre úseky rýchlostnej cesty R2 v okolí Rimavskej Soboty Národná diaľničná spoločnosť zabezpečuje podklady na vydania stavebného povolenia. Po ukončení výkupu pozemkov a procesu majetkovoprávneho usporiadania bude podaná žiadosť o stavebné povolenia. NDS má podobne rozpracované aj úseky R2 Zacharovce – Bátka a Bátka – Figa. Kedy sa dočkáme finalizácie týchto úsekov rýchlostnej cesty zatiaľ známe nie je.

Exit mobile version