startstop

Slovensko má najmenej nebezpečné cesty spomedzi krajín V4

Vyplýva to zo štatistík EÚ o dopravných nehodách so smrteľnými následkami, ktoré sa stali v roku 2022.

V roku 2022 počet dopravných nehôd s obeťami vzrástol v Európe porovnaní s rokom 2021 o 3 %, ale v porovnaní s predpandemickým rokom 2019 klesol o 10 %. Najmenej smrteľných nehôd na počet obyvateľov sa odohralo na cestách vo Švédsku. Na nich bolo zaznamenaných 21 úmrtí na milión obyvateľov. Nasleduje Dánsko s 26 obeťami na milión obyvateľov. Najnebezpečnejšie cesty sa podľa týchto štatistík nachádzajú v  Bulharsku (78 obetí na milión obyvateľov) a v Rumunsku (86 úmrtí na milión obyvateľov). Priemer Európskej únie 46 úmrtí na milión obyvateľov. Slovensko dosiahlo práve toto číslo, čím sa naše cesty v tomto ohľade stávajú bezpečnejšími ako v prípade Česka (50), Poľska (51) i Maďarska (56).

Počet obetí na cestách v Európe na milión obyvateľov
Diaľnice a rýchlostné cesty sú najbezpečnejší typ cestnej komunikácie

Komisia oznámila, že 52 % dopravných nehôd so smrteľnými následkami sa stalo na okresných cestách, 39 % v mestách a obciach a 9 % na diaľniciach a rýchlostných cestách. 70 % obetí nehôd v mestách a obciach pritom predstavujú chodci alebo cyklisti.

Pokles počtu dopravných nehôd v Európe od roku 2000
Dôležité cestné komunikácie sa nám rozpadajú

Slovensko v blízkej budúcnosti čaká niekoľko potrebných rekonštrukcií vyťažených úsekov ciest, ktoré začínajú byť v havarijnom stave. Časť dopravne významnej cesty pod Strečnom sa zosunula. Polícia preto musela tento týždeň pristúpiť k zúženiu premávky len do dvoch jazdných pruhov. Dokončenie tunelu Višňové, ktorý by tento úsek odbremenil od tisícov áut denne, je zatiaľ v nedohľadne. Oprava cesty pod Strečnom aspoň do takého stavu, v akom slúžila doteraz, by mohla trvať až do jesene tohto roka.

Opravou musí prejsť aj diaľničná križovatka D1/R1. Obmedzenie premávky v tomto úseku by malo po začatí stavebných práv trvať 5 až 6 mesiacov. Opravovať sa bude most ponad D1, vymenia sa zvodidlá a zrekonštruuje sa vozovka pred i za úsekom mosta. Cena celej opravy by sa mala zmestiť do sumy 3 miliónov eur. Ak sa v tom istom čase bude realizovať aj výstavba diaľničnej križovatky D1/D4, motoristi sa budú musieť obrniť poriadnou dávkou trpezlivosti.

Exit mobile version