startstop

Novinky z hlavného mesta: nová dopravná značka a vyššia pokuta za jazdu načierno

Traffic light at the pedestrian crossing. Traffic light with green light and road sign Pedestrian crossing

Motoristi v Bratislave sa musia mať na pozore. Na cestách tu pribudla nová dopravná značka, ktorá má vyriešiť kolóny. Ďalšou novinkou v doprave je výška pokút v MHD za jazdu bez platného cestovného lístka. 

Na slovenských cestách sa motoristi častokrát stretávajú s kolónami. Nová dopravná značka má tento problém aspoň čiastočne vyriešiť. Príslušníci slovenského policajného zboru avizujú pribúdajúce množstvo týchto dopravných značiek v našich uliciach. Viete, čo táto značka znamená?

Nevchádzaj, pokiaľ nemôžeš pokračovať

Presne takýto nápis je umiestnený na nových dopravných značkách, ktoré čoraz častejšie uvidíme v uliciach Bratislavy. Táto značka má vylepšiť plynulosť cestnej premávky v kritickejších úsekoch a množstvo týchto značiek bude len narastať. Podľa grafiky umiestnenej na značke vieme presne povedať, v akých situáciách je vodičom nápomocná. Cieľom je naučiť Slovákov, aby sa v časoch kolóny nevytvorili ešte väčšie kolóny kvôli neprejazdnej križovatke.

Neplatí vždy

Samozrejme, aj táto dopravná značka má svoje výnimky. Toto nové pravidlo neplatí v prípade, ak vodič motorového vozidla musí zastaviť v križovatke z dôvodu, že dáva prednosť chodcom prechádzajúcim cez priechod pre chodcov alebo autám idúcim v protismere pri odbočovaní vľavo. V prípade, ak by ste chceli novú dopravnú značku vidieť na vlastné oči, nájdete ju v hlavnom meste na križovatke ulíc 29. Augusta a Cukrovej.

Vyššia pokuta v bratislavskej MHD

Bratislava výrazným spôsobom zvýšila pokuty v mestskej hromadnej doprave za jazdu bez platného lístka. Počet osôb využívajúcich bratislavskú mestskú hromadnú dopravu bez platného lístka je stále veľké množstvo. Dopravný podnik sa tak rozhodol bojovať s pasažiermi jazdiacimi načierno navýšením pokút. Doteraz vás takýto prehrešok vyšiel buď 49,90 alebo 69,90 €, v závislosti od toho, či ste pokutu uhradili do 10 pracovných dní. Podľa nového sadzobníka je výška pokuty 81,10 €, pokiaľ pokutu zaplatíte na mieste alebo do 10 pracovných dní. V prípade, že pokutu uhradíte do 20 pracovných dní, už bude výška tejto pokuty 111,10 €.

Drahšie lístky

Výška pokút vojde do platnosti od 1. júla 2023. Súčasne s pokutami narastie aj výška sumy za cestovné lístky. V priemere až o 20 %. Výnimku tvoria cestovné lístky pre deti a mládež. Dopravný podnik nový cenník odôvodnil zvýšenými nákladmi, infláciou a výpadkami v príjmoch samospráv.

Exit mobile version