startstop

V obci sa rútil rýchlosťou 118 km/h. Na kolobežke a bez prilby

Polícia Slovenskej republiky na Facebooku informovala o kolobežkárovi, ktorý sa v obci rútil rýchlosťou až 118 km/h. Aké kolobežky dosahujú takéto vysoké rýchlosti?

Policajti Okresného dopravného inšpektorátu v Liptovskom Mikuláši zistili v mestskej časti Liptovského Mikuláša – Demänovej priestupok vodiča elektrokolobežky, ktorý prekročil najvyššiu dovolenú rýchlosť. Polícia uviedla, že elektrickú kolobežku viedol 43-ročný muž rýchlosťou až 118 km/h, o čom svedčí obrázok z policajného radaru. Ako je vidieť z fotografie, muž na sebe nemal prilbu ani žiadne iné ochranné prvky. Vodič bol zastavený, skontrolovaný, vykonal dychovú skúšku s negatívnym výsledkom a jeho protiprávne konanie bude prejedané v správnom konaní.
Mnohých v diskusii pod príspevkom polície na sociálnej sieti zaujíma, aké elektrické kolobežky vedia dosiahnuť takéto vysoké rýchlosti. Zjavne totiž nešlo o cestu z kopca. Mohlo ísť napríklad o elektrickú kolobežku, ktorá je určená na špeciálne preteky. Pretekárska e-kolobežka S1-X eSkooter vie hravo prekročiť rýchlosť 100 km/h. Táto kolobežka disponuje pohonom oboch kolies, má aerodynamický podvozok vyrobený z uhlíkových vlákien, časti odpruženia vyrobené z hliníka a dva 6 kW elektromotory umiestnené v kolesách. Motory sú poháňané batériou s kapacitou 1,5 kWh. Riadiaca jednotka sústavne vyvažuje krútiaci moment medzi kolesami, aby udržala stabilitu pri vysokých rýchlostiach. Tieto kolobežky majú aj tzv. funkciu overboost, čím môžu krátkodobo zvýšiť svoj výkon a tým pádom aj maximálnu rýchlosť. Hmotnosť takejto kolobežky je približne 33 – 36 kg.

Ďalšou možnosťou je, že pán riadil kolobežku Weped SST. Tá podľa výrobcu dokáže vyvinúť rýchlosť až 130 km/h. Kolobežka disponuje batériou s kapacitou až 3,2 kWh, čím môže prejsť na jedno nabitie takmer 130 km. Taktiež mohol stáť na kolobežke s označením Dualtron X2, ktorá však podľa technických údajov dokáže vyvinúť maximálnu rýchlosť “len” 110 km/h. Pravdepodobne najrýchlejšou kolobežkou na svete je Rion RE90, s ktorou sa po asfalte môžete preháňať rýchlosťou až 160 km/h.

Exit mobile version