startstop

Začalo sa u nás predávať najrýchlejšie MPV sveta. Luxusom nešetrí

Foto: Voyah

Superluxusné MPV sú aktuálne najrýchlejšie rastúcim segmentom na čínskom trhu a niektoré automobilky skúšajú, či o maximálny komfort zabalený do veľkopriestorovej karosérie budú mať záujem aj zákazníci v Európe. Krátko po nekresťansky drahom a dizajnovo nepresvedčivom Lexuse LM 350h prichádza na Slovensko Voyah Dream.

Slovenský importér prezentuje Voyah Dream ako aktuálne najrýchlejšie sériovo vyrábané elektrické super-MPV na svete, pokiaľ ide o zrýchlenie z nuly na sto. Dvojica elektromotorov má systémový výkon 320 kW (435 k) a krútiaci moment 620 Nm, čím dokáže zrýchliť z 0 na 100km/h len za 5,9 sekundy. Zďaleka však nejde o najrýchlejšie auto s viac ako piatimi sedadlami. V tomto teritóriu bodujú výkonné SUV ako napríklad BMW X7, Range Rover Sport, Audi SQ7 či Tesla Model X Performance.

Foto: Voyah

Voyah Dream vsadil na osvedčené usporiadanie sedadiel 2+2+3. Predné sedadlá aj sedadlá v druhom rade sú vyhrievané i ventilované a takisto obsahujú aj masážnu funkciu. Automobil sa u nás predáva v jedinej verzii a to s najvyššou možnou výbavou. Jedinou príplatkovou položkou je metalická farba za 690 €. Okrem klasických funkcií, ktoré sú dnes už súčasťou aj podstatne lacnejších automobilov, spomeňme napríklad systém rozpoznávania tváre vodiča, ktorý aktivuje personalizované  nastavenia, systém autonómnej jazdy úrovne L2 s adaptívnym tempomatom, asistentom jazdy v strede jazdného pruhu, asistentom jazdy v dopravnej kolóne, parkovaním na diaľku a rozpoznávaním gest. Nechýba ani systém nočného videnia, systém monitorujúci prítomnosť iného vozidla v mŕtvom uhle, asistent zmeny jazdného pruhu, vzduchové odpruženie, panoramatická strecha, audiosystém Dynaudio či trojica obrazoviek s celkovou šírkou až 1,4 metra.

Foto: Voyah
Dojazd vyše 600 km

Voyah Dream má vonkajšie rozmery 5315 x 1985 x 1800 mm s rázvorom dlhým presne 3200 mm. Poskytuje tak dostatočný komfort aj pre pasažierov sediacich v treťom rade. Aj pri obsadení všetkých sedadiel zostane v kufri miesto ešte pre 427 litrov batožiny. Batožinový priestor je možné využiť naplno, pretože nejaké drobnosti či káble je možné uložiť do predného “frunku” s objemom 40 litrov. Svetlá výška vozidla je len 133 mm. Voyah Dream tlačí k asfaltu obrovská 108,7 kWh batéria. Podľa čínskej metodiky CLTC by mala vystačiť na dojazd 605 km na jedno nabitie. Batériu je možné nabíjať s maximálnym výkonom 120 kW. Hmotnosť vozidla je 2625 kg a na Slovensku sa Voyah Dream predáva za cenu 119.990 eur s DPH.

Foto: Voyah
Exit mobile version