startstop

Prvý skutočný elektrický hothatch dorazil na Slovensko

Foto: MG Motor

Dynamika superšportového vozidla zabalená v atraktívnom kabáte s matným lakom, veľkým strešným spojlerom a priznanými oranžovými strmeňmi bŕzd za mimoriadne lákavú cenu. Strávili sme prvé momenty v prítomnosti nového MG4 XPower.

To, čo európske alebo ázijské značky nestihli, supluje MG. Kým sa ale dostaneme k nabrúsenej verzii XPower, priblížme si aj ďalšie novinky v produktovom rade MG4 Electric. Toto vozidlo považujeme v redakcii za cenovo najdostupnejší elektromobil, s ktorým nie je potrebné robiť kompromisy ani v prípade potreby absolvovania dlhších trás po diaľnici. Kým väčšine konkurentov svedčí skôr mestské a prímestské jazdenie, v prípade MG4 to neplatí, pretože vďaka dobrej spotrebe energie aj na diaľničných úsekoch je použiteľné ďaleko za hranicami mesta. Doteraz sa MG4 Electric u nás predávalo v dvoch stupňoch výbavy – Emotion s 51 kWh batériou a Elegance so 64 kWh batériou.

Foto: MG Motor
Nová výbava a väčšia batéria

Novinkou je najvyšší stupeň výbavy Exclusive, ktorý môže byť spojený s batériou s kapacitou 64 kWh, ale aj s batériou s kapacitou 77 kWh ako verzia Long Range. Táto batéria má nikel-kobalt-mangánové chemické zloženie a kombinuje sa so zadným elektromotorom s výkonom 180 kW. Batériu je možné nabíjať maximálnym výkonom 144 kW, čo znamená, že nabitie z 10 na 80 % trvá 38 minút. MG v tomto prípade uvádza priemernú spotrebu energie na úrovni 16 kWh/100 km. To znamená dojazd 520 km v kombinovanom jazdnom cykle podľa normy WLTP.

Foto: MG Motor

Čo sa týka vybavenia, línia Exclusive prináša tepelné čerpadlo, vyhrievané predné sedadlá, vyhrievanie volantu, 360-stupňovú kameru, súbor jazdných asistentov MG Pilot, bezdrôtové nabíjanie mobilného telefónu, elektrické sedadlo vodiča nastaviteľné v 6 smeroch, predohrev batérie a 18-palcové disky kolies. Aktuálna cena stupňa Exclusive je stanovená na sumu 38 200 eur, verzia Long Range so 77 kWh batériou je k dispozícii za 41 700 eur.

Foto: MG Motor
XPower

MG4 XPower sa dá označiť za prvý skutočne elektrický hothatch na európskom trhu. Vozidlo má atraktívny balík aerodynamických doplnkov, z ktorého vyčnieva predovšetkým nevšedne tvarovaný strešný spojler. Krásne sú aj päťlúčové 18-palcové disky kolies odhaľujúce pohľad na oranžové strmene 345-milimetrových kotúčových bŕzd na oboch nápravách. Potešujúcou informáciou už pre existujúcich majiteľov MG4 Electric je, že aerodynamický balík bude k dispozícii v rámci originálneho príslušenstva, takže ho bude možné dodatočne nainštalovať na už existujúce vozidlá.

Foto: MG Motor

XPower je zároveň prvým MG predávaným v Európe s pohonom všetkých kolies. Je to zásluha dvoch elektromotorov – predný má výkon 150 kW a zadný 170 kW, pričom vzadu je použitý aj elektronický diferenciál. Celkový kombinovaný výkon pohonnej sústavy je 435 koní a 600 Nm. Elektrický hothatch sa dokáže zrýchliť z 0 na 100 km/h už v priebehu 3,8 sekundy. V MG sa rozhodli použiť menšiu batériu s kapacitou 64 kWh, ktorá sa vďaka maximálnemu nabíjaciemu výkonu 140 kW dokáže nabiť z 10 na 80 % v priebehu 26 minút. Uvádzacia cena je stanovená na sumu 43 200 eur.

Exit mobile version