startstop

Dacia Spring Electric – konečne dostupný elektromobil?

Prvý elektromobil od Rumunskej automobilky Dacia Spring Electric ponúkne zaujímavú cenovku a dobrú dávku dojazdu.

O elektromobile v podaní Rumunov sa hovorí od minulého roku. Konkrétnejšie od minulej jesene. Už vtedy Dacia prezentovala, že tento elektromobil prinesie zásadnú zmenu v súboji elektrických vozidiel. Ako inak, Dacia vsádza na cenovú dostupnosť. Dacia Spring Electric má byť najlacnejším elektromobilom v Európe. Plány sú vysoké, aká však bude skutočnosť? Spring Electric pomaličky ale isto vstupuje na tamojšie trhy.

Dacia Spring Electric sa aktuálne začal predávať vo svojej „domovskej“ krajine – vo Francúzsku. Práve odtiaľto pochádzajú prvé informácie o vozidle a hlavne aj to najdôležitejšie – cena. Fyzické osoby môžu novinku na francúzskom trhu kúpiť za 12.403 € vo výbave Confort a vo vyššej výbave Confort Plus za 13.498 €. Táto cena však už zahŕňa dotáciu / podporu pre kúpu elektromobilu vo Francúzsku.

V rámci elektrických áut je Spring Electric naozaj lákavý. Štandardná ponuka bez zliav stojí 16.990 € v základe a vyššia výbava stojí 18.490 €. Človek pripláca iba za príslušenstvo k nabíjaniu. Dacia okrem iného ponúkne aj možnosť dlhodobého prenájmu, kde zákazník zaplatí za mesiac 89 €, prípadne 94€ v závislosti od výbavy. Slovenské ceny by sa mali predstaviť v priebehu nasledujúcich mesiacov.

Pohon bude zaručovať elektromotor s výkonom 33 kW / 45 koní a krútiaci moment bude disponovať silou 125 Nm. Dynamika zatiaľ nie je uvedená, Rumuni hovoria zatiaľ iba o maximálnej rýchlosti 125 km/h. Zdrojom energie sú akumulátory s kapacitou 27 kWh. Za najideálnejších podmienok má vozidlo prejsť 230 kilometrov, v meste dokonca až 305 km! V oboch prípadoch ide o údaj z meraní WLTP smerníc.

Samozrejme k dispozícií budú aj jednotlivé jazdné režimy. Eco režim obmedzí výkon na 23 kW / 31 koní a zaručí tak zvýšenie dojazdu o 10%. Maximálka vtedy bude obmedzená na 100 km/h. Spring Electric bude podporovať 30 kW nabíjanie striedavým prúdom a na 80% batérie to bude trvať necelú hodinku. Pokiaľ by ste vozidlo nabíjali ako telefón, teda z klasickej zásuvky, tak tu si počkáte takmer 14 hodín.

 

Exit mobile version