startstop

Rusko ide s dobou. Predstavujú svoj prvý elektromobil

Že Rusi idú stále proti prúdu? Veru nie. Rusko začína pracovať na vlastnom elektromobile, ktorý by mal byť do dvoch rokov schádzať z výrobnej linky.

Je tomu naozaj tak. Najnovšie správy hovoria o tom, že už aj Rusko pracuje na výrobe vlastných elektromobilov. Domácka Lada predstavila svoj koncept elektromobilu, ktorý nesie názov e-Largus. A ak máte dobré oko, viete o aký typ vozidla primárne ide.

Ruská automobilka tvrdí, že novinka sa na trh dostane na prelome rokov 2023 / 2024. To, či sa to stane skutočnosťou ešte zatiaľ nie je známe, rátajme radšej s neskorším termínom. Dacia, teda ehm, Lada e-Largus bude stáť na platforme dobre známeho vozidla rumunsko-francúzskeho pôvodu, Dacie Logan MCV, ktorý dorazil na trh v roku 2004. To, že toto auto už nespĺňa najprísnejšie normy rusom nerobí žiaden problém. Ako inak.

V dnešnej dobe veľa automobiliek z Ruska odišlo, radí sa medzi nich aj Renault. Rusko však aktuálne produkuje vozidlá bez akýchkoľvek bezpečnostných prvkov a vracajú sa tak o desaťročia späť. Podobnými (ne)systémami bude zrejme vybavený aj e-Largus. Ani najnovšie automobily značky Lada nedisponujú takou funkciou, akou je základné ABS.

Podľa náčrtu AvtoVAZ bude mať nový e-Largus koncepciu elektromobilov ako poznáme. Hlavná časť článkov bude umiestnená v podlahe a pod zadnými sedadlami. Časť batérie však je uložená aj pod kapotou, kde má Logan pôvodne motor. E-Largus bude mať výhradne pohon prednej nápravy. Prečo sa však rozhodli pre takúto koncepciu nikto nevie. Môže sa jednať o veľmi nebezpečný koncept, nakoľko predná časť slúži ako deformačná zóna a môže byť vystavená veľkému poškodeniu.

Ruská novinka by sa mala predstaviť rovno v dvoch karosárskych verziách a s rôznymi dojazdami. Aké sú predbežné dojazdy sa ešte zatiaľ nevie. Základnou stránkou bude karoséria typu Cargo na prepravu tovaru. Novinky budú z továrenskej linky schádzať v meste Iževsk.

Exit mobile version