Domov Elektromobilita Supercharger, tras sa. Prichádzajú nabíjacie stanice Mercedes

Supercharger, tras sa. Prichádzajú nabíjacie stanice Mercedes

Mercedes oznámil „útok“ na sieť nabíjacích staníc Supercharger od Tesly. Chce to dosiahnuť s vlastnými vysokovýkonnými nabíjačkami pre elektromobily. Do konca desaťročia ich má nainštalovať 10 tisíc.

Prvý zo 400 nabíjacích hubov značky Mercedes s viac ako 2 500 elektrickými nabíjačkami má doraziť do Severnej Ameriky v tomto roku. Ide o jasnú konkurenciu pre nabíjacie stanice Supercharger od Tesly. Uvedenie do prevádzky má prebehnúť v USA do roku 2027. Následne sa rozšíri k nám do Európy a neskôr aj do Číny. Tým sa celkový počet nabíjacích staníc Mercedes zvýši na 10 tisíc do konca tohto desaťročia. V závislosti od lokality má každý hub ponúkať 4 až 30 rýchlonabíjačiek.

 

Postupne sa rozšíria globálne

Nabíjacie stanice dostanú schopnosť nabíjať rýchlosťou až 350 kW s potenciálom na zvýšenie v budúcnosti. Mercedes tiež hovorí, že sa zameria na zabezpečenie toho, aby zákazníci využívajúci jeho nabíjacie stanice mali prémiový, udržateľný a spoľahlivý zážitok z nabíjania. Vodiči Mercedesu budú môcť využívať službu MercedesMe na zaplatenie svojho poplatku. Dokonca dostanú možnosť rezervácie konkrétneho miesta na nabíjacej stanici.

Na rozdiel od mnohých súčasných nabíjacích staníc, Mercedes tvrdí, že jeho uzly budú mať strechu, výdajňu potravín, toalety, bezpečnostné kamery a svetlá, ktoré pomôžu pri nabíjaní a bezpečnosti. Markus Schäfer, technologický riaditeľ značky Mercedes-Benz v rozhovore pre Auto Express povedal: „Každý nabíjací uzol Mercedesu bude poháňaný zelenou energiou. Prvý z týchto uzlov vznikne v Severnej Amerike, naším cieľom aj naďalej zostáva tento rok zaviesť podobnú infraštruktúru aj do Európy.“

 

Nabíjať môže každý, Mercedes dostane výhodu

Bokom nezostanú ani majitelia iných značiek áut. „Majitelia iných značiek ako Mercedes dostanú možnosť mať nabíjačky k dispozícii, ale chceme pracovať na samostatnom stanovovaní cien. Majitelia Mercedesu by mali získať výhody,“ hovorí Schäfer. To by malo znamenať, že vodičom Mercedesu sa poskytne zvýhodnená sadzba na používanie nabíjacích staníc. Ola Källenius, generálny riaditeľ Mercedes-Benz, pri vyhlásení na CES v Las Vegas povedal: „Aby sme urýchlili elektrickú transformáciu, musíme zabezpečiť, aby sa udržalo aj tempo získavania znalostí o nabíjaní. Preto spúšťame globálnu sieť špičkových nabíjačiek.“

 

Mercedes tvrdí, že investícia do severoamerickej siete presiahne 1 miliardu eur v priebehu nasledujúcich 6-7 rokov. Súčasné partnerstvo Mercedesu s poskytovateľom nabíjania Ionity však má aj naďalej pokračovať. „Sme radi, že sme akcionárom Ionity a v budúcnosti chceme pokračovať v presadzovaní centier značky Ionity,“ povedal Markus Schäfer.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.2 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokJaponsko je hore nohami, predstavili nový Nissan GT-R
Nasledujúci článoke-Skyactiv R-EV – rotačný motor sa vracia na scénu, z Mazdy MX-30 urobí použiteľnejšie auto