startstop

Degradácia batérií o 10 % za 10 rokov. Honda pripravuje prelomové elektromobily

Foto: Honda

V roku 2026 Honda uvedie na trh nový typový rad elektromobilov „Honda 0 Series“. Na CES 2024 v Las Vegas sa tak predstavujú dva koncepty, ktoré naznačujú, akým smerom sa bude Honda v prípade nových elektromobilov uberať. Súčasne uvádza aj nové logo, ktoré budú niesť práve nové elektromobily značky Honda.  

Spoločnosť Honda v Las Vegas odhalila „Honda 0 Series,“ nový rad elektromobilov, ktorý japonská automobilka začne globálne uvádzať na trhy od roku 2026, so svetovou premiérou dvoch koncepčných modelov, konkrétne Saloon a Space-Hub. Na veľtrhu Honda predstavila v svetovej premiére aj nový znak H, ktorý sa bude používať výlučne pre elektrické modely Honda ďalšej generácie.

Foto: Honda
Honda 0 Series

Honda 0 Series je nový rad elektromobilov, ktorý symbolizuje zásadnú transformáciu značky Honda v súlade so svojím globálnym sloganom (The Power of Dreams – How we move you) a politikou elektrifikácie. Názov typového radu predstavuje odhodlanie prijať výzvu vyvíjania nového radu elektrických vozidiel návratom k východiskovému bodu spoločnosti ako výrobcovi áut a vytvoriť úplne nové elektromobily „od nuly.“  S týmto novým radom EV sa Japonci budú snažiť ďalej rozvíjať svoj koncept “človek maximum, stroj minimum”, radosť z jazdy a pozdvihnúť slobodu mobility do ešte väčších výšok. V roku 2026 začne automobilka celosvetovo uvádzať prvý model Honda 0 Series, začínajúc Severnou Amerikou, a následne v Japonsku, Ázii, Európe, Afrike, na Blízkom východe a v Južnej Amerike.

Foto: Honda

Nula nesymbolizuje iba návrat k základom spoločnosti, ale aj „nulový dopad na životné prostredie“ počas celého životného cyklu vozidla vrátane firemnej činnosti a „nulový počet smrteľných dopravných nehôd“ s účasťou motocyklov a automobilov Honda. Pri vývoji radu Honda 0 Series sa vývojový tím vrátil k východiskovému bodu a prehodnotil, aký druh EV chce Honda v nadchádzajúcej ére vytvoriť. Značka sa bude snažiť vytvoriť v oblasti elektromobilov novú hodnotu tým, že prekoná obmedzenia konceptu „hrubé a ťažké“ v dôsledku veľkých a ťažkých batérií, potrebných na zabezpečenie dostatočne dlhého dojazdu, ako aj veľkej a ťažkej karosérie a platformy potrebnej na ich umiestnenie. Spoločnosť opisuje tento nový prístup k vývoju EV slovami „Tenké, ľahké a múdre.“

Foto: Honda
Nižšie, s lepšou aerodynamikou

Čo si pod tým môžeme predstaviť? Výrobca rozšíri dizajnový potenciál a vykoná úpravy na zabezpečenie nižšej výšky vozidla, čím dosiahne lepšie aerodynamické vlastnosti a to použitím „tenkej“ špecializovanej platformy pre elektrické vozidlá na vytvorenie nízkej výšky podlahy. Tým sa, pochopiteľne aj zníži hmotnosť a vďaka rozvoju inteligentných technológií budú nové automobily aj “múdrejšie.”

Foto: Honda

V druhej polovici 20. rokov 21. storočia budú modely Honda 0 Series vybavené systémom automatizovanej jazdy a budú sa ponúkať ako cenovo dostupnejšie elektrické vozidlá s viacerými funkciami automatickej jazdy. Tento systém sa vyvíja na základe bezpečnostného konceptu automobilky „zameraného na človeka.“ Bude ponúkať ďalšie pokročilé technológie umelej inteligencie, snímania, rozpoznávania/rozhodovania a monitorovania vodiča, aby dokázal prirodzenejšie a presnejšie predpovedať riziká podobne človeku, vďaka čomu bude možné ponúkať funkcie automatizovanej jazdy, na ktoré sa môžu ľudia bezpečne spoľahnúť. Takéto pokročilé technológie AD zvýšia počet situácií, v ktorých sa bude môcť automatizovaná jazda používať na rýchlostných cestách. Niektoré funkcie bez potreby používania rúk, ktoré aktuálne dostupné len na rýchlostných cestách, budú dostupné aj na bežných cestách.

Foto: Honda
Zábava na tri spôsoby

Prostredníctvom internetu vecí a pridružených technológií centrovaných na originálnom operačnom systéme vozidla Honda ponúknu modely Honda 0 Series hodnotu „zábava z jazdy, zábava z používania a zábava z pripojenia.“ S využitím umelej inteligencie a veľkých dát rozpozná vozidlo preferencie používateľa. Hovoríme napríklad o hudbe, ale aj správaní vodiča a zvyklosti pri šoférovaní. Na základe toho bude systém predkladať rôzne návrhy. Okrem toho bude vozidlo poskytovať informácie o okolí a navigáciu pre „posledný kilometer“ do konečného cieľa. Vozidlo bude ponúkať hodnotu, ako keby rozumelo pocitom používateľa. Čím viac človek svoje vozidlo používa, tým si s ním bude bližší, vďaka čomu ponúkne auto „zábavu z pripojenia“ v rôznych situáciách každodenného života.

Nové logo budúcich elektromobilov značky Honda. Foto: Honda
Rýchlejšie nabíjanie

V rámci riešenia obáv o „čase nabíjania“ a „degradácii batérie,“ ktoré sú výzvami pri popularizácii elektromobilov, budú modely radu Honda 0 Series ponúkať bezstresové nabíjanie a výkon, ktorý minimalizuje degradáciu v priebehu mnohých rokov používania. Pre modely radu 0 Series sa rýchle nabíjanie z 15 % na 80 % skráti približne na 10–15 minút. Medzitým sa spoločnosť Honda snaží obmedziť degradáciu kapacity batérie na menej ako 10 % po 10 rokoch používania. Robí tak pomocou technológie riadenia akumulátorového systému zdokonalenej na základe obrovského množstva jazdných údajov z viac ako 1 milióna elektrifikovaných vozidiel Honda.

Exit mobile version