startstop

Mercedes-Benz triedy E All-Terrain 4×4 – extrémne upravený kombík

V dnešnej dobe plne SUV-čiek a cross-overov sa akoby vytratil šmrnc kombíkov zrelých do terénu. V našich končinách väčšina ľudí siahne po Octavii Scout alebo tí bohatší po Audi A6 Allroad. Práve tejto Audine od roku 2016 konkuruje Mercedes-Benz triedy E All-Terrain. Ten sa teraz dočkal jednej extrémnej premeny

Automobilka na tomto extrémnom kombíku All-Terain upravila podvozok tým, že ho zdvihla a zosilnila. Pridala taktiež pohon všetkých štyroch kolies 4Matic a ak by ste sa dostali do “úzkych” v teréne, nezúfajte, podvozok Vám ochráni pár plastových dielov karosérie, ktoré majú automobil chrániť a pridávať na agresívnosti vozidla. Väčšine ľudí by to už teraz naoko stačilo, no Stuttgartská automobilka zašla ešte ďalej.

Minulý rok bol svetu predstavený model triedy E All-Terrain 4×4². Ten vyrazil dych takmer každému. Automobilka nám tak chcela dokázať, že kombíky nepatria iba do mesta, ale aj na nespevnené a náročné trate, do ktorých by ste skôr zvolili Mercedes triedy G alebo iný právoplatný offroad.

To, čoho je Mercedes triedy E All-Terrain 4×4² schopní sme z prvej dokrútky žiaľ vidieť nemohli. Automobilka to hneď napravila a svoju novinku poslala do skutočnej off-roadovej trati. “Éčko” toho dokáže zvládnuť naozaj veľa. Či už prudké klesania alebo stúpania ale aj špecifické náklony. Auto pri zdolávaní prekážok vyzerá sebaisto a priam až nezastaviteľne.

Čo sa skrýva pod kapotou? Umiestnený tam je motor známy z modelu E400, teda 3,0-litrový šesťvalec twin-turbo s výkonom 329 koní a 480 N.m. Nápravy však boli požičané z modelu G500 4×4². K ďalším zaujímavým doplnkom patrí aj vyššia svetlá výška, ochrana podvozku a poriadne vytiahnuté blatníky. Interiér ostal bez pohnutia prstu.

Tento projekt však má jeden “menší” háčik. Nie je na predaj. Mohli sme aspoň na chvíľu dúfať v limitovanú edíciu, nakoľko výroba trvala cca šesť mesiacov a samotná realizácia projektu 6 týždňov. Model sa mohol s kľudným svedomím zaradiť na listinu zaujímavých úprav značky Mercedes-Benz ako napríklad G63 6×6, G500 4×4², či G650 Landaulet.

Automobilka dokázala predať všetky vyššie spomenuté úpravy. Tým pádom by sa určite našlo pár záujemcov, ktorí by mali ochotu zaplatiť nemalé peniaze aj za triedu E All-Terrain 4×4².

Exit mobile version