To, že z Lega sa dá postaviť takmer všetko sme zistili už keď sme boli ako deti. Táto dánska spoločnosť však posúva hranice najlepším možným spôsobom. Z dielov Lego Technic dokázali postaviť Bugatti Chiron v pomere 1:1 a dokonca je aj pojazdné!

Dánska firma zaoberajúca sa nielen detskými stavebnicami, spoločnosť Lego rozširuje svoje portfólio na základe reálnych automobilov. Na predajných pultoch hračkárstiev sa už objavili modely ako Ferrari F40, Aston Martin DB5, Porsche 911 GT3 RS a najnovší prírastok Bugatti Chiron. Práve Chiron poukazuje na to, že nemusíte stavať iba zmenšené modely.

Zo stavebníc Lego Technic spoločnosť vytvorila Bugatti Chiron v mierke 1:1. Má reálne pohonné ústrojenstvo a môžete ho aj šoférovať. Z Lega bola vytvorená takmer celá konštrukcia vozidla a celé šasi. Z Lega pozostáva aj palubná doska, volant, sedačky či tachometer na palubnej doske.

Pod zadnou kapotou Chironu sa však neukrýva pôvodný šesťnásťvalec so štyrmi turbami. Drieme tam takisto zaujímavý kus technológie. Hovoríme o elektromotoroch, ktoré nájdete v stavebniciach Lego Technic. V strede tohto Chironu ich je zapojených celkom 2304. Generujú výkon cca 3,9 kW (neuveriteľných 5,3 koní) a 92 N.m. krútiaceho momentu.

„Legiron“ váži 1500kg a dokáže ísť rýchlosťou cez 20 km/h. Voči reálnemu autu to samozrejme nie sú horibilné hodnoty, no aj tak na automobil z umelej hmoty je to na klobúčik dolu. K testovaniu tejto skladačky si Lego zavolalo Andyho Wallaca, ktorý je oficiálnym testovacím jazdcom Bugatti.

Na stavbu vozidla sa použilo cez 1 milión dielov stavebnice Lego Technic. Vývoj spolu s konštrukciou zabral 13 438 hodín práce. Aby toho nebolo málo, jedná sa historicky o prvý model postavený z Lega v životnej veľkosti, ktorý je samostatne funkčný. Konštrukciu automobilu pohromade nedrží ani jedna kvapka lepidla. Automobil poskladali v Českej republike, v Kladne.

Okrem iného, na Chirone sú funkčné predné aj zadné svetlá a dokonca aj vysúvateľný zadný spojler. Jediné nie-Lego časti na vozidle sú kolesá a pneumatiky, prevodovka a časti pohonného ústrojenstva, ktoré zabezpečila samotná automobilka Bugatti.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJautoexpress.co.uk
Predchádzajúci článokNová Kia ProCeed už čoskoro, pozrite sa ako bude vyzerať!
Nasledujúci článokNový Lexus RC – elegantnejší a agresívnejší zároveň