Krádež auta je obrovský škrt cez rozpočet každej slovenskej rodiny. No riešením môže byť HAKA. Nie, nejde o bojový pokrik rugby tímu z Nového Zélandu, ale o skratku „Hľadá sa auto – krádeže automobilov“.

O čo vlastne ide? Ide o pôvodne slovenský projekt, ktorý sa nedávno rozrástol aj za hranice našej malej republiky. Projekt HAKA je založený na vzájomnej pomoci ľudí, ktorých postretol rovnaký osud – ukradnuté auto. Aspoň taká bola pôvodná myšlienka autora projektu Štefana Farkaša, ktorý s projektom začínal najprv len na sociálnych sieťach. V súčasnosti sa do hľadania ukradnutých áut môže zapojiť ktokoľvek, kto má smartfón s fotoaparátom a prístupom na internet prostredníctvom aplikácii na Android, ale aj na iOS od Apple.

HAKA je skvelým príkladom toho, akú silu majú v skutočnosti sociálne média, hoci aj v takej malej krajine, akou nepochybne Slovenská republika je. Určite ste na Facebooku minimálne raz narazili na príspevok o ukradnutom aute, ktorý zdieľala vaša rodina či známi. V príspevku sa nachádzali fotografie a popis auta, evidenčné číslo, poprípade aj VIN číslo, výbava či ďalšie poznávacie znaky. Čím viac ľudí príspevok zdieľalo, tým väčší dosah mal príspevok a tým väčšia bola šanca na nájdenie ukradnutého auta.

 

A práve to si uvedomil aj Štefan Farkaš, autor projektu HAKA, ktorého fanúšikovská skupina na sociálnej sieti Facebook má v tomto momente viac ako 177-tisíc členov (!!!). Pre každého člena skupiny je k dispozícii návod, ako správne oznámiť ukradnuté auto a ktoré informácie má poskytnúť, aby bola šanca na jeho vypátranie čo najvyššia.

Nedávno k skupine pribudli aj aplikácie pre smartfóny s operačným systémom Android a iOS, ktoré sú prepojené s databázou Polície Slovenskej republiky a databázou kradnutých vozidiel až ôsmich štátov Európskej únie.

Ako funguje pátranie?

Ak si člen skupiny všimne podozrivé auto a spojenie si, že po podobnom aute bolo v skupine HAKA vyhlásené pátranie, zadá (alebo odfotí) evidenčné číslo vozidla alebo VIN číslo vozidla a aplikácia, ktorá je prepojená s databázami kradnutých áut, okamžite overí, či skutočne ide o ukradnuté auto. Ak áno, aplikácia užívateľovi oznámi, aby pozíciu ukradnutého auta oznámil polícii. O ďalšie kroky sa postará slovenská polícia sama. Ak vozidlo kradnuté nie je, aplikácia užívateľovi oznámi, že je všetko s kostolným poriadkom.

Okrem toho môže užívateľ porovnať, či záznam evidenčného čísla v databáze sedí so skutočným vozidlom. Ak je napríklad v databáze Polície Slovenskej republiky priradené evidenčné číslo k Mercedesu ML z roku 2009, no v realite je EČV nasadené na Volkswagene Golf, zrejme ide taktiež o problém, ktorý by mala riešiť polícia.

O projekte nedávno odvysielala reportáž aj Televízia JOJ:

Projekt HAKA hlási približne 50 úspešne vypátraných áut!

Zdroje: Facebook | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokŠkoda Octavia G-Tec: Modernizovaná, s väčšími nádržami a výhradne ako kombi
Nasledujúci článokPorsche sa rozhodlo pre radikálny krok: Odteraz už žiaden diesel!