startstop

Nissanu utiekol manažér, teraz od neho chcú 83 miliónov eur

Nissan Ghosn

Foto: Bertel Schmitt

Automobilka Nissan Motor podala civilnú žalobu na okresnom súde v Jokohame na svojho bývalého šéfa Carlosa Ghosna, ktorý utiekol do Libanonu. Požaduje od neho náhradu škody vo výške 10 miliárd jenov (83,5 milióna eur).

O strmom páde z Olympu až na samotné dno a následnom dramatickom úteku Carlosa Ghosna, jedného z najznámejších a najslávnejších automobilových manažérov na svete, z Japonska do Libanonu sme písali už začiatkom roku v článku Útek šéfa Nissanu z Japonska do Libanonu bol ako z hollywoodskeho akčného filmu.

Ak vám jeho meno nič nehovorí, tak v roku 1999 vznikla Aliancia Renault – Nissan a Ghosn sa stal šéfom Nissanu (historicky iba štvrtým „nejaponcom“, ktorý stál v čele japonskej automobilky).  V roku 2005 sa stal aj šéfom Renaultu a historicky vôbec prvým manažérom na svete, ktorý súčasne riadil dve spoločnosti, patriace do rebríčku Fortune Global 500. V roku 2016 po rozšírení aliancie Renault –  Nissan o Mitsubishi sa stal logicky šéfom aj tejto značky. Popritom aktívne pôsobil v správnych radách niekoľkých ďalších veľkých spoločností, bánk a univerzít. Dva roky bol šéfom Asociácie európskych automobilových výrobcov.

Carlos Ghosn v sprievode policajnej eskorty. Foto: Facebook – Support Carlos Ghosn

Jeho pád bol pomerne rýchly a strmý. Do problémov sa dostal v roku 2018, keď čelil podozreniu z rozsiahlych podvodov. Okrem nepriznania príjmy a daňových podvodov napríklad používal na súkromné účely firemné lietadlá, z peňazí firmy platil svojho právnika v Libanone alebo používal nehnuteľnosti v zahraničí bez platenia nájmu.

Nissan k týmto škodám teraz pripočítal náklady na interné vyšetrovanie a ich celkovú výšku vyčíslil na 83 miliónov eur. To je v prepočte 10 miliárd jenov, ktoré teraz od neho požaduje prostredníctvom žaloby, podanej na súde v Jokohame.

Exit mobile version