startstop

Aston Martin za 55-tisíc eur? Kúpiť si ho môžete, jazdiť na ňom ale nebudete

Black Bowmore DB5

Aston Martin sa spojil so značkou Bowmore a predstavil ich prvý spoločný produkt. Cenu má síce exkluzívnu, ale auto to nie je.

Prelom šesťdesiatych rokov bol pre automobilku Aston Martin érou, v ktorej sa mohli pochváliť svojím zrejme najikonickejším autom – modelom DB5, ktorý mnohí dodnes radia do prvej desiatky najslávnejších sériových áut, aké boli kedy stvorené. Na trh prišlo v roku 1963 a o rok na to sa do neho posadil zrejme najslávnejší tajný agent všetkých čias, jazdil v ňom James Bond.

Jednou z najpodstatnejších zmien oproti predchodcovi bolo pri ňom navýšenie objemu motora na 4 litre. Silný agregát v kombinácii s jeho luxusným vzhľadom z neho takmer okamžite spravili jedno z najžiadanejších športových áut svojej doby. Sir David Brown, vtedajší majiteľ Aston Martin Lagonda a zároveň muž, ktorého iniciály sú priamo v mene toho legendárneho modelu o ňom povedal: „Je to hlavne kombinácia jeho výnimočného charakteru so schopnosťou dokonale sa prispôsobiť akýmkoľvek jazdným podmienkam, čo z modelu DB5 robí tak výnimočne žiadané auto.“

Roky 1963 a 1964 boli rovnako výnimočné aj pre legendárnu pálenicu Bowmore. Tá v roku 1964 po prvýkrát využila novú technológiu a vypálili svoju slávnu single-malt whisky. Odvtedy patrí k mimoriadne drahým a raritným. Len pre zaujímavosť – jej najnovšia edícia predstavuje len šieste stáčanie tejto whisky a od roku 1993 sa z nej vyrobilo len šesťtisíc fliaš.

Niet sa preto čo diviť, že obe legendárne značky spojili svoje sily a pri blížiacom sa výročí svojich slávnych produktov pripravili výnimočnú edíciu, nazvanú Black Bowmore DB5 1964. Vyrobí sa z nej len 25 fliaš, ktoré budú zaujímavé nielen obsahom, ale aj balením – pôjde skutočne o umelecké dielo. Fľaša aj kazeta budú vyrábané ručne. Samotná fľaša je dielom luxusnej sklárne a dizajnérskeho štúdia Glasstorm. Jej súčasťou bude aj piest z motora Astonu Martin DB5. V kazete z luxusnej kože bude ďalej brožúra popisujúcu legendárnu whisky a aj históriu vozu Aston Martin DB5

Táto unikátna whisky Black Bowmore DB5 1964 sa do predaja dostane už na jeseň a ak ju chcete, rátajte so sumou vyše 55-tisíc eur za fľašu.

Exit mobile version