startstop

Porsche podniká strategické kroky. Ako to bude s automobilkou Rimac?

Chorvátska automobilka Rimac pred pár rokmi vzbudila veľký rozruch. Jej zakladateľ aktuálne potvrdil, že došlo k jednaniu zo strany Porsche ohľadom investícii.

Okolo chorvátskeho výrobcu elektrických superšportov Rimac je v poslednom čase naozaj veľké haló. Je to spôsobené špekuláciami ohľadom možného predaja značky Bugatti. O jej osude bolo bude rozhodnuté behom prvej polovice tohto roku, no kuloáre sú všemocné a šepká sa kade čo.

Jednou z hlavných špekulácií je zmienka, že spoločne s prevodom práv na Bugatti pod Rimac by malo Porsche odkúpiť výrazný podiel práve chorvátskej automobilky. Jednanie ohľadom investícií zo strany nemeckej automobilky v nedávnom rozhovore pre magazín Automobilwoche potvrdil aj Mate Rimac, zakladateľ automobilky.

Podľa slov Mateho Rimaca ide o strategický ťah zo strany Porsche, ktorý by mohol byť realizovateľný už v priebehu najbližších dvoch až troch mesiacoch. Začali sa však ukazovať aj špekulácie, že Porsche by vďaka značnému podielu vo firme mohlo nadobudnúť takmer 50%, tým pádom by sa jednalo o veľmi dobrý strategický krok pri prevode Bugatti pod Rimac. Mate Rimac, CEO chorvátskej automobilky sa však proti tejto domnienke ostro vyjadril na svojej sociálnej sieti.

Mate Rimac potvrdil prebiehajúce jednania o ďalšom rozšírení spolupráce s nemeckou automobilkou Porsche a takisto aj vlastnícke právo vo firme Rimac. Dodal však aj to, že niektoré médiá falošne a krivo informovali o vlastníckom práve Porsche na 50%, respektíve, že k hranici 50% sa dotiahne.

„Podiel automobilky Porsche sa určite zvýši, no nebude sa ani len približovať k hranici 50%. Rimac zostane nezávislý a veľká časť našich zákazníkom, ktorí nevlastnia naše akcie nie sú našimi investormi,“ dodal Rimac. Zrejme narážal na skutočnosť že okrem Porsche Rimac spolupracuje s Astonom Martin, Renaultom, Hyundaiom, či dokonca aj Koenigseggom. Juhokórejská automobilka Hyundai dokonca vlastní až 14% podiel v Rimacu.

Exit mobile version