startstop

Luxus v divočine na palube robustného offroadu

V dnešnej dobe sú obytné automobily čím ďalej tým viac populárnejšie a vznikajú v rôznych podobách či s rôznym vybavením. Opäť sme teda narazili na nezvyčajný kúsok. Čo teda ponúka?!

Americký EarthRoamer LTi vznikol zo základov modelu Ford F-550. Kabína je totiž vyrobená z kvalitného hliníku, ktorý spĺňa požiadavky armády na kvalitu. Z vysokopevnostnej ocele je vyrobený celý robustný rám a interiér obytného vozidla disponuje kvalitou a prémiovou výbavou z paketu Lariat. Čo sa však týka motorizácie, pod kapotou sa nachádza tiež agregát od Fordu a to konkrétne naftový 6,7-litrový Ford PowerStroke V8. Disponuje výkonom 330 koní a točivým momentom 1 017 Nm. Bez problémov si poradí aj so záťažou 4,5 ton. Napriek tomu je karoséria vyrobená špeciálnou vakuovou metódou z karbonu, čo vlastne dopomáha k nižšej hmotnosti a vysokej pevnosti. Spotreba sa podľa informácií pohybuje medzi 19,6 až 26 l/100 km. Upravila sa aj palivová nádrž, ktorá sa vymenila a z pôvodných 151 litrov narástla kapacita na 360 litrov. Dojazd na plnú nádrž by mala byť približne okolo 1600 km.

Štandardná výška podvozku s vzduchovým odpružením je necelých 32 cm. Vzduchové odpruženie umožňuje rozsiahli pohyb každého kolesa. Dokonca obuté pneumatiky s armádnym certifikátom zvládajú vysokú nosnosť a skvelú priľnavosť. Nechýbajú ani veľmi silné stabilizátory vpredu aj vzadu keďže je to takmer nutnosť pri vozidle, ktoré meria 8,8 metra do dĺžky, 2,4 metra do šírky a 3,6 metra do výšky.

Komfort zaručuje aj kvalitné odhlučnenie, optimalizácia aerodynamiky a solárne panely na streche, ktoré vytvárajú výkon 1320 W. Palubná lithium-iontová batéria disponuje kapacitou 11 kWh. Dostatočné množstvo vody na palube pre spotrebiče či cestujúcich zabezpečuje nádrž na vodu s kapacitou 378,5 litrov.

Luxus v zadnej časti vozidla?!

Dostávame sa k časti aj vďaka, ktorej je obytný automobil tak zaujímavý. Okrem iného ponúka vo svojej obytnej časti pohodlné posedenie pre 6 osôb a pohodlný oddych na lôžku pre 4 osoby. Samozrejme tu môžeme nájsť aj obývačku, vybavenú kuchyňu, kúpeľňu a veľkú posteľ. Kúpeľňa má k dispozícii sprchu a tiež ventilačný systém. Zaujímavou vychytávkou je aj sušiak na oblečenie. V kuchyni sa nachádzajú úložné priestory a chladnička s kapacitou 226 litrov, mikrovlnka, varná doska a kávovar. Interiér je však dostupný až v šiestich konfiguráciách, ktoré dostali pomenovania po známych mestách v Colorade.

Aj exteriér vozidla je vybavený na boku s LED osvetlením, prístupom do úložných priestorov s objemom 680 litrov. Na zadný nárazník je možné umiestniť ďalšie úložné boxy a môže tak vzniknúť fungujúca vonkajšia kuchyňa. K pohodliu na vonkajšie posedenie prispieva aj elektricky ovládateľná plachta pod ktorú je možnosť sa ukryť pred slnkom aj dážďom a pri veľkom povetrí sa plachta sama zatiahne.
Na záver sa dostávame k cene obytného automobilu. Základná cena modelu LTi začína na sume 620 000 dolárov v prepočte približne 530 000€ a spoločnosť ponúka aj rôzne ďalšie príplatky. Navyše je jasné, že toto monštrum len tak do obyčajnej garáže nezaparkujete.
Exit mobile version