startstop

Najnovší trik zlodejov. Auto vedia ukradnúť do minúty.

V anglickom Solihulle, neďaleko Birminghamu sa zlodejom podarilo ukradnúť nový Mercedes-Benz zaparkovaný priamo pred domom a to len v priebehu jednej minúty. Auto s bezkľúčovým otváraním dverí a štartovaním neutrpel žiadne poškodenie na zámku, čo dokazuje aj video, ktoré zachytila bezpečnostná kamera.

Odomykanie auta s pomocou kľúča je dnes už takmer pasé. Modernejšie automobily (niektoré za príplatok) už majú automaticky prihodené bezkľúčové otváranie dverí, či štartovanie. Bohate Vám teda stačí prísť k autu s kľúčom vo vačku, ono sa samo odomkne a pohodlne nasadnete. Na koniec stačí stlačiť tlačítko Start a motor sa rozbehne.

Terajší zlodeji automobilov v posledných rokoch využívajú trik, keď pomocou zachyteného signálu z kľúča dokážu otvoriť auto v priebehu pár minút. Pokiaľ si myslíte, že ak je kľúč za domovými dverami v kastlíku a auto si môže v kľude vonku stáť bez problémov, tak sa mýlite. Najnovší príklad z Veľkej Británie nahraný na bezpečnostnej kamere hovorí o tom, že zlodejom na otvorenie auta s bezkľúčovým otváraním stačí naozaj len pár sekúnd.

Zlodeji pôvodný signál zachytili a následne ho zosilnili. Základný dosah je okolo desiatok centimetrov, no po jeho zosilnení má signál dosah až stovky metrov. Automobil si tak myslí, že v rukách držíte skutočné kľúče. S pokojom Angličana môžete naštartovať a ísť. Ak sa zobrazí hlásenie v zmysle „Kľúč nebol detekovaný“, vo svojej spanilej ceste môžete pokračovať až dovtedy, pokiaľ vám nevypne motor. Následne sa môžu vyrobiť nové kľúče alebo sa auto môže rozobrať na diely a ísť do sveta.. po kúskoch..

Aké je teda riešenie? Najideálnejším je mať auto v garáži, samozrejme, nie vždy je to možné. Ideálom by tak bolo zaviesť do auta GPS lokátor spolu s mechanickým zabezpečením. Ak máte bezkľúčové otváranie / štartovanie, kľúč nenechávajte hneď za dverami domu, či bytu. Extrémne krádeže bývajú aj také, že zlodej si jednoducho otvorí hlavné dvere, zoberie kľúče a ide si po svojom ďalej. Ak nechcete nechávať niečo na náhodu, zadovážte si hliníkovú krabičku, ktorá dokáže signál eliminovať. Vhodným substitútom by mohol byť aj alobal.

Exit mobile version