startstop

Unikát, ktorý bude stáť naozaj za to. Maserati predstavuje svoj okruhový projekt, Project24

Maserati je automobilkou, ktorú netreba predstavovať. Taliani teraz prichádzajú s novinkou, ktorá bude slúžiť výhradne pre okruhové jazdenie a doplní tak Aston Martin Vulca, či Ferrari FXX K EVO.

Novinka s charizmatickým názvom Project24 vstupuje do vôd velikánov. Jazdenie na miliónových autách s extrémnymi výkonnostnými parametrami je prevažne záľubou vrchných desiatich. Aj keď tieto autá môžete prevetrať výhradne na okruhoch, klientela je naozaj veľká. K menám ako Porsche 935, Aston Martin Valkyrie, či spomínané Ferrari FXX K pribudne (zatiaľ pod interným menom) Maserati Project24.

 

Pre začiatok nám talianska automobilka ponúka iba tri skice ako bude limitovaná verzia vyzerať. Stačí to a vieme, čo očakávať. Project24 bude mať základ z modelu MC20. Hlavnou tepnou bude taktiež motor V6. Ten je sériovo naladený na výkon 463 kW / 630 koní, závodná verzia počíta s maximálnym výkonom 552 kW / 750 koní.To je naozaj slušná porcia výkonu. Maserati chce maximálnu hmotnosť tohto modelu dostať pod 1.250 kilogramov. Pomer výkon – hmotnosť bude niekde na hranici 1,67 kg/k. Pohon bude daný výhradne na zadnú nápravu cez 6-stupňovú sekvenčnú prevodovku s madlami na volante. Chýbať nebude samosvorný diferenciál a karbón-keramické brzdy CCM-R od značky Brembo.

Čo ďalej?

Okruhový špeciál bude disponovať plne nastaviteľným podvozkom, okruhovými pneumatikami a celkovo prepracovanou aerodynamikou auta ako takého. Vzhľad pripravovaného špeciálu pochádza z dielne Centro Stile Maserati. Základom sa stala karbónová vaňa, respektíve monokok. Maserati hovorí o tom, že takéto vozidlo sme z ich dielne ešte nevideli a rozhodne sa máme na čo tešiť.

S týmto tvrdením musíme jednoducho súhlasiť. Aj keď budeme tento model vídať len naozaj zriedka, vidieť ho v plnej zbroji a ísť na 100% bude naozaj fascinujúce. Je tomu rovnako, ako pri ostatných zriedkavo vídaných exkluzivitách. Keď Maserati v produkčnom názve Project24 naberie reálne kontúry a reálny názov, vyrobených bude iba 62 kusov. Každý hrdý majiteľ sa však bude môcť tešiť podpore automobilky pri servisovaní a prevádzkovaní tohto stroja. Ak máte záujem o niečo šialené a toto by naplnilo vaše túžby, budete ešte chvíľu musieť počkať. Finálny stav auta bude zverejnený najskôr v budúcom roku.

Exit mobile version