startstop

Muž tajne nazhromaždil 230 vzácnych áut, ukrýval ich aj v kostole

Rozsiahle zbierky automobilov sú zvyčajne známe a prevádzkujú ich najmä súkromné firmy, múzeá alebo inštitúcie nielen s dostatočným finančným zabezpečením, ale aj adekvátnym personálnym a odborným zázemím. No zbierka, ktorú tvorí 230 rôznych klasických áut, vytvorená jedným človekom, je naozaj unikátna.

Je otázne, či nevinná záľuba v starých autách sa náhodou v tomto prípade nezvrhla priam do posadnutosti. Do podobnej situácie sa dostal aj v holandských automobilových kruhoch doposiaľ neznámy pán Palmen, ktorému sa podarilo dať počas uplynulých štyridsiatich rokov dohromady zbierku 230 vozidiel. Nimi postupne zaplnil dva veľké sklady, jeden bývalý kostol a ešte niekoľko menších budov. Po celú dobu sa mu ju podarilo udržať v tajnosti.

Zdravie bolo proti

Na svetlo automobilového sveta sa povedomie o zbierke dostalo až vďaka spoločnosti Gallery Aaldering. Tá zbierku pána Palmena prevzala, keď sa pre svoj pokročilý vek prestal o vozidlá starať. Spoločnosť ale vo verejnom vyhlásení hovorí, že to nebol človek, ktorý by autá len kupoval a odkladal. Palmen vraj vozidlá kupoval vždy vo veľmi dobrom stave a stanovil si jasný harmonogram, ako ich udržiavať v dobrej technickej kondícii. Z motorov odstránil zapaľovacie sviečky a potom ich v pravidelných intervaloch štartoval, aby boli pripravené fungovať.

O zbierke nikto iný nevedel a preto ju doteraz ani nevidel. Ani susedia v priemyselnej zóne netušili, čo je vo vnútri vidieť: „Na tomto mieste sme už asi pätnásť rokov a pravidelne sme sa pýtali majiteľa, či by sme sa nemohli pozrieť dovnútra, ale nikdy nás tam nevpustil.

Všetky automobily sa budú dražiť

Z fotografií je evidentné, že v poslednom čase ju zjavne nevídal ani sám majiteľ. Dostala sa preto do stavu, že jednotlivé automobily budú potrebovať zvýšenú mieru starostlivosti. Gallery Aaldering všetky autá rozpredá v prospech rodiny majiteľa a hovorí, že autá sú síce zaprášené, ale inak obvykle v dobrom a pôvodnom stave. Celá zbierka je teraz postupne premiestňovaná do Dordrechtu, kde bude dražená od 19. mája až do 7. júna firmou Classic Car Auctions. Záujemcovia o vozidlá sa na nich môžu prísť pozrieť v sobotu 27. mája, nedeľu 28. mája alebo v pondelok 29. mája medzi 10. a 16. hodinou.

Exit mobile version