startstop

Volkswagen ID.7 vstúpil na slovenský trh, láka na obrovskú zľavu

Foto: Volkswagen

Dlho očakávaný elektromobil vhodný aj na diaľničné cestovanie konečne oficiálne vstúpil na slovenský trh. O koľko je drahší ako ID.5, s ktorým zdieľa techniku pohonu?

Volkswagen ID.7 je prvým globálnym elektromobilom koncernu vo vyššej strednej triede. Je postavený na platforme MEB s novou, vysoko efektívnou generáciou pohonu. S výkonom 210 kW (286 k) a krútiacim momentom 545 Nm je to najvýkonnejší elektromotor s najvyšším krútiacim momentom, aký bol zatiaľ použitý v modeli radu ID. Pohonná jednotka s interným označením APP550 disponujúca maximálnym výkonom 210 kW (286 k) a krútiacim momentom 545 Nm bola vyvinutá v nemeckom Kasseli a tam sa aj vyrába. Okrem aerodynamického tvaru, efektívnej prevádzky a veľkej kapacity batérie predurčuje ID.7 na dlhé cestovanie aj maximálne nabíjanie s výkonom do 175 kW.

Automobil tak bude možné nabiť z 5 na 80 % za približne 28 minút. Dojazd v zmysle normovaného cyklu WLTP udáva hodnotu 621 km, čo pri 77 kWh využiteľnej kapacite batérie znamená priemernú spotrebu energie do 13 kWh. Aká bude skutočná spotreba energie v reálnych podmienkach nám prezradí až redakčný test. Volkswagen ID.7 s týmto pohonom zrýchli z 0 na 100 km/h za 6,5 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 180 km/h.

V priebehu roka 2024 by do ponuky mala pribudnúť aj verzia Pro S s batériou o kapacite 86 kWh. To už by dojazd VW ID.7 mal atakovať hranicu 700 km. Jej cena ani presný termín príchodu na trh však zatiaľ nie sú známe.

Foto: Volkswagen
Štandardná výbava

Základná cena verzie VW ID.7 Pro, ktorá bude v ponuke od marca, je po zľave 51.490 eur. Štandardnou výbavou modelu Pro je 11 kW palubná AC nabíjačka a maximálny DC nabíjací výkon 175 kW. Čo sa týka pasívnej bezpečnosti, cestujúcich vo vozidle ochráni 9 airbagov. Okrem povinných aktívnych bezpečnostných prvkov, ktoré od každého výrobcu vyžadujú predpisy Európskej únie, je vozidlo štandardne vybavené systémom Side Assist s asistentom zmeny jazdného pruhu, senzorom mŕtveho uhla, monitoringom okolia pri cúvaní a asistentom na bezpečné opustenie vozidla. Základom je tiež automatické ovládanie diaľkových svetiel, systém rozpoznávania dopravných značiek, head-up displej s rozšírenou realitou, 15-palcový centrálny displej multimediálneho systému s 9 reproduktormi, štvorica USB-C portov, bezdrôtové pripojenie telefónu cez AndroidAuto alebo Apple CarPlay, predné i zadné parkovacie senzory, zadná parkovacia kamera, adaptívny tempomat, automatická 2-zónová klimatizácia či vyhrievanie predných sedadiel.

Foto: Volkswagen
Limited za zvýhodnenú cenu

Čo sa týka exteriérového vzhľadu, štandardne bude Volkswagen ID.7 Pro vybavený dvojfarebným lakovaním karosérie s čiernou strechou a čiernymi spätnými zrkadlami a 19-palcovými diskami kolies. V úvode predaja bude však zaujímavejšou ponukou variant ID.7 Pro Limited s výbavou v hodnote 9.340 € zdarma. Cena tejto verzie je tak stanovená v akcii na sumu 53.490 €, no okrem vyššie spomínanej výbavy obsahuje ďalej napríklad elektricky nastaviteľné (s pamäťou) predné sedadlá ergoActive s nastaviteľnou dĺžkou sedáka a elektricky nastaviteľnými bedrovými opierkami, ambientným osvetlením s možnosťou výberu z 30 farieb, LED Matrix adaptívne svetlomety IQ. Light s podsvietenou líniou medzi prednými svetlometmi, LED zadné svetlá s dynamickými smerovkami, elektrické bezdotykové otváranie a zatváranie dverí batožinového priestoru, zatmavenie zadných okien, 360-stupňový automatický parkovací systém, automatickú 3-zónovú klimatizáciu, vyhrievanie volantu i čelného skla či bezdrôtové nabíjanie telefónu.

Foto: Volkswagen

V položkách príplatkovej výbavy sa objavujú napríklad audiosystém Harman Kardon s výkonom 700 W, adaptívne pruženie DCC s elektronicky nastaviteľnými tlmičmi, progresívne riadenie, panoramatická strecha, tepelné čerpadlo či 20-palcové disky kolies. VW poskytuje záruku na batériu 8 rokov/160.000 km. Ak chceme cenovú politiku ID.7 porovnať s rozmerovo menším modelom ID.5, ktorý však používa pohon s rovnakým výkonom, tak ten sa aktuálne predáva za sumu 48.390 €.

Foto: Volkswagen
Exit mobile version