startstop

Chystá sa BMW Art Car #20

Foto: BMW

Vôbec prvé BMW Art Car, ktoré bolo vystavené na Slovensku, je od Andyho Warhola a malo poradové číslo #4. Odvtedy ubehlo pomerne dosť času a v príprave je už dvadsiate BMW Art Car v podobe BMW M Hybrid V8. Svetová premiéra umeleckej verzie #20 bude v máji 2024 v Centre Pompidou v Paríži a v júni bude pretekať na okruhu v Le Mans.

Julie Mehretu predstavuje svoje prvé dizajnové štúdie pre 20. vozidlo BMW Art Car. Pri tomto projekte medzinárodne uznávaná umelkyňa spája svoju umeleckú tvorbu s osobným nadšením pre automobilový dizajn a rýchlosť. Dynamiku pretavuje do formy a jeden zo svojich monumentálnych motívov z dvojrozmernej obrazovej roviny aplikuje na trojrozmerný priemyselne navrhnutý objekt. V priebehu tohto tvorivého procesu sa prototyp pretekárskeho automobilu BMW M Hybrid V8 stáva plátnom mnohovrstvového umenia autorky a ďalším prírastkom do legendárnej kolekcie. V poradí 20. BMW Art Car oslávi svoju oficiálnu svetovú premiéru 21. mája 2024 v Centre Pompidou v Paríži a o niekoľko týždňov neskôr – 15. a 16. júna 2024 – sa zúčastní pretekov „24 hodín Le Mans“.

Foto: BMW
3D mapping v praxi

Pri návrhu BMW Art Car využíva Julie Mehretu farebný a tvarový slovník existujúcej veľkoformátovej maľby z novšej série prác: zastreté fotografie, bodkované mriežky, neónové farby v spreji a Mehretuovej ikonické grafické značky dávajú jej návrhu abstraktnú vizuálnu podobu. Výsledný obrazový motív prenáša ako fotografiu s vysokým rozlíšením na obrysy vozidla pomocou techniky 3D mapovania.

Foto: BMW
Podľa noriem FIA

V súlade s predpismi FIA môže byť 3D verzia umeleckého diela aplikovaná na BMW M Hybrid V8 len pomocou fólie. Julie Mehretu preto na návrhu úzko spolupracuje s nemeckým tímom Race Spirit pod vedením Manuela Eberla a Gertraud Brenningerovej. Race Spirit sa už podieľal na realizácii dizajnu, ktorý vytvoril Jeff Koons pre 17. BMW Art Car.

Foto: BMW
Prepojenie dvoch svetov

V súlade s dlhoročnou tradíciou zbierky BMW Art Car Collection sa tento automobil prvýkrát predstaví 21. mája v medzinárodne uznávanom múzeu. Rovnako ako v prípade svetových premiér BMW Art Cars od Roya Lichtensteina (1977) a Jeffa Koonsa (2010) sa odhalenie uskutoční v Centre Pompidou v Paríži. V tom istom týždni bude umelecké dielo súčasťou programu Concorso d’Eleganza vo Villa d’Este v Cernobbiu (24. – 26. mája).

Úzke prepojenie umenia a motoristického športu je neoddeliteľnou súčasťou histórie zbierky BMW Art Car Collection. Prvé BMW Art Car, ktoré navrhol Alexander Calder v roku 1975, malo svoju dynamickú premiéru na okruhu Circuit de la Sarthe v Le Mans. Tak aj 20. BMW Art Car bude súťažiť v Le Mans a to so štartovným číslom 20 v dňoch 15. až 16. júna 2024. Budú ho riadiť továrenskí jazdci BMW Sheldon van der Linde (RSA), Robin Frijns (NED) a René Rast (GER). Umelkyňa tiež navrhne aj pretekárske kombinézy pre členov posádky. Po Le Mans sa vozidlo stane exponátom, ktorý bude predstavený verejnosti v múzeách a na umeleckých platformách po celom svete.

Foto: BMW
Exit mobile version