startstop

Dacia modernizuje. Zvýšila hlavne bezpečnosť

Foto: Dacia

Rumunská automobilka inovovala hneď trojicu modelov. Dacia Sandero, Logan a Jogger omladli, ale hlavne sú teraz bezpečnejšie.

Rumunská automobilka sa na európskom trhu teší veľkej obľube. Dacia Sandero dokonca obsadila druhú priečku v predaji nových automobilov v Európe. Na poli súkromných zákazníkov s počtom 235 893 predaných kusov dokonca dominuje. Zaslúžila si tak facelift a spolu s ňou sa dočkali aj súrodenci Jogger a Logan. Drobné estetické a praktické zmeny zatienil nárast bezpečnosti.

Foto: Dacia
Global Safety Regulation

Za facelift obľúbenej trojice modelov vďačíme najme bezpečnostnej norme EÚ s názvom GSR II. Táto norma vstúpi do platnosti už v priebehu tohto kalendárneho roka. Novinky tak dostali balíček štandardných bezpečnostných prvkov. Medzi nimi sú napríklad zariadenia na zaznamenávanie dát pri dopravných nehodách, rozpoznávanie dopravných značiek, spolu s upozorňovaním pri prekročení maximálnej povolenej rýchlosti. Nechýba systém na varovanie pred opustením jazdného pruhu, aktívny asistent pre jazdu v pruhu alebo upozornenie na únavu vodiča. Zoznam bezpečnostných prvkov nekončí ani zadnými parkovacími senzormi alebo svetelným a dažďovým senzorom. Faceliftovaná trojica prichádza aj s pokročilým systémom núdzového brzdenia a signalizácie núdzového zastavenia. Dokonca novinky disponujú aj prípravou na tzv. alkoholový imobilizér.

Foto: Dacia
Decentné omladenie

Dacia Sandero, Logan aj Joger prichádzajú s novým dizajnom diskov kolies, pričom terénne verzie Stepway dostali nový metalický lak Safari. Šedý metalický lak Shiste a zelený Cèdre sú teraz sprístupnené pre všetky modely a výbavy. Mierna modernizácia priniesla hybridnej verzii modelu Jogger 7-palcový prístrojový štít, ktorý už poznáme z tretej generácie modelu Duster. Hybrid taktiež obdržal systém E-Save, pomocou ktorého nastavíte cieľovú hodnotu nabitia trakčného akumulátora. Výsledkom je úspora dostatočnej energie pre neskoršiu časť vašej trasy. Modely Jogger a Sandero Stepway Expression sú vybavené novou samolepkou. Tá je umiestnená na oboch predných dverách pod vonkajšími spätnými zrkadlami. Nálepka obsahuje logo Dacia a GPS súradnice zodpovedajúce polohe známej rumunskej cesty Transfăgărășan.

Foto: Dacia
Exit mobile version