startstop

Koncept Genesis Neolun zhmotňuje pohodlie a pokrok

Foto: Genesis

Neolun a Magma koncept zmenia značku Genesis. Kórejská spoločnosť Genesis predstavila dve nové koncepčné vozidlá. Zároveň aj oficiálne spustila takzvaný Genesis House v New Yorku, čo predstavuje kritický míľnik vo vývoji tejto značky.

Cieľom Genesis Neolun Concept je stelesňovať maximálne pohodlie pre cestujúcich v spojení s najmodernejšími technológiami. Druhý z konceptov nesie názov Genesis GV60 Magma Concept. Tento model má za cieľ nanovo definovať hranice výkonu a luxusu a prinášať vášeň počas jazdy.

Foto: Genesis
Reduktívny dizajn si zakladá na jednoduchosti

Poďme sa spoločne pozrieť na prvý menovaný Neolun Concept. Názov „Neolun“ je odvodený z gréckeho „neo“, čo znamná nov a latinského „luna“, čo znamená mesiac. Spoločne zahŕňa technologickú inováciu Genesis, ktorá presahuje bežné štandardy a predstavuje víziu značky do budúcnosti. „Koncept Neolun našiel inšpiráciu v kórejských kultových porcelánových nádob v tvare mesiaca,“ povedal hlavný kreatívny riaditeľ Genesis Luc Donckerwolke. “Ide o stelesnenie nadčasového dizajnu a sofistikovaného remeselného spracovania.”

Exteriér Neolun Concept sa zasa nesie v nádychu jednoduchosti. Takzvaný „reduktívny dizajn“ charakterizujú čisté línie a v dizajne nedostali miesto žiadne zbytočné detaily. Za najvýraznejší prvok exteriéru môžeme rozhodne označiť dvere. Koncept je bez akýchkoľvek B-stĺpikov spájajúcich karosériu a strechu vozidla. V porovnaní s konvenčnými konštrukciami vozidiel toto usporiadanie poskytuje oveľa otvorenejší vnútorný priestor a maximalizuje pohodlný prístup pre cestujúcich.

Foto: Genesis
Ako kórejská obloha

Elektrické bočné schodíky sa automaticky vysunú pri otvorení dverí, čím cestujúcim uľahčia nastupovanie a vystupovanie z vozidla. Keď sa dvere zatvoria, bočné schodíky sa zasunú späť do vozidla, aby sa zachoval plynulý vonkajší dizajn. Svetlomety integrované do karosérie splývajú s dizajnom prednej a zadnej časti vozidla. V súlade s celkovým dizajnom sa zhoduje aj vysoko umiestnené brzdové svetlo.

Výsuvný strešný nosič zvýrazňuje SUV identitu konceptu Neolun a zároveň harmonizuje s elegantnou líniou karosérie vozidla. Koncept Neolun prináša kombináciu dvoch farieb, ktoré so sebou prinášaju istú symboliku. Farby s názom „Midnight Black“ a „Majestic Blue“ majú za úlohy symbolizovať oblohu nad Južnou Kóreou, odkiaľ značka Genesis pochádza.

Foto: Genesis
Zážitok z koncertných siení

Interiér kombinuje moderný dizajn a maximálne pohodlie pre posádku. Vďaka absencii B-stĺpika ponúkne Neolun priestrannú kabínu s dobrým prístupom pre celú posádku. Systém sálavého vykurovania  umožňuje efektívne vykurovanie celého vozidla s vyhrievacími fóliami aplikovanými na palubnú dosku, obloženie dverí, podlahu, operadlá sedadiel a boky palubnej dosky. Interiér dostal aj možnosť otáčania predných sedadiel smerom dozadu.

Zvukový systém v modeli Neolun Concept dostal takzvanú „pokročilú zvukovú architektúru“. V praxi to znamená rozmiestenie výškových reproduktorov, stredotónových reproduktorov, basových reproduktorov a subwooferu. Každý z reproduktorov má svoje umiestnenie, aby vytváral pocit ako v koncertnej sieni, minimálne tak to definuje Genesis.

Foto: Genesis
Dravá Magma

Koncept s názvom Magma prináša pre značku Genesis nový rozmer. Značka chce expandovať aj do oblasti vysokovýkonných vozidiel. Genesis má v konečnom dôsledku za cieľ vyvinúť vysokovýkonný stupeň Magma pre každé sériové vozidlo v rámci portfólia značky. Dnes po prvýkrát odhalený koncept GV60 Magma bude medzi modelmi programu Genesis Magma smerovanými do výroby.

„Genesis Magma predstavuje vzrušujúcu príležitosť posunúť hranice výkonu a luxusu pre nové interpretácie vo vysokovýkonných vozidlách s konečným cieľom vyvinúť modely exkluzívne pre Genesis,“ povedal Donckerwolke. „Značka chce pokračovať v odhaľovaní experimentálnych konceptov s dôkladným zvážením technologických aj estetických prvkov. Zatiaľ čo rýchlosť a výkon sú dôležité, program Genesis Magma sa bude pozerať ďalej a uprednostní zážitok z jazdy, aby roznietil radosť zo športovej jazdy s komfortom bez námahy.“

Foto: Genesis
Mysleli aj na techniku

Dizajn exteriéru GV60 Magma Concept berie ohľad na estetiku ale aj na podvozok, aerodynamiku a termodynamiku. Pre zvýšenie stability pri športovej jazde bolo vozidlo rozšírené a znížené, čím získalo dynamickejší postoj a umožnilo nižšie ťažisko. Vpredu možno vidieť širší prívod vzduchu v nárazníku. Ten účinne chladí batérie, motor a brzdy, zatiaľ čo vzduchové clony zvyšujú aerodynamickú účinnosť vozidla.

Tri vylisované otvory nad hlavným prívodom vzduchu, inšpirované konceptom GV80 Coupe Concept a G80 Magma Special, poskytujú dodatočné chladenie. Zväčšené blatníky a integrované vývody v podbehu pomáhajú znižovať kinetickú energiu a zlepšujú chladenie bŕzd.

Foto: Genesis

Titánovo sfarbené 21-palcové kolesá dostali aj integrované aerodynamické prvky na lepšie chladenie bŕzd. Na streche nájdeme strategicky umiestnené výstupky, ktoré smerujú prúd vzduchu priamo k zadnému krídlu. Tým vytvárajú dostatočný prítlak a zabezpečujú aerodynamickú plynulosť. Charakteristický dizajn exteriéru GV60 Magma Concept zasahuje aj do interiéru. Vyznačuje sa prvkami vrátane športových sedadiel s operadlami vo farbe karosérie, čalúnenými kožou nappa a alcantarou s dvojitým diamantovým prešívaním v oranžovej farbe Magma.

Foto: Genesis
Exit mobile version