startstop

Aston Martin DB5 z filmu James Bond GoldenEye bude na predaj!

DB5

Aston Martin DB5 osedlaný agentom 007 Jamesom Bondom má očakávanú cenu predaja 1,2 milióna libier. Už v júli sa auto ukáže na Goodwood Festival Speed aukcii, kde si nájde nového majiteľa.

Toto je auto, ktoré sa objavilo v slávnej premiére filmu GoldenEye, v ktorej Bond prechádza cez kopce nad Monakom. Naposledy bola DB5 ponúknutá na predaj v roku 2001, kedy sa stala najcennejím kusom pamätných listín, ktoré sa kedy predali.
Je to jeden z troch Astonov DB5, ktoré sa použili pri natáčaní filmu.

Jeden bol použitý na natáčanie detailných záberov zblízka (čiže zrejme hýčkaná leštenka). Zvyšné dva kusy sa predvádzali v kaskadérskych kúskoch, okrem iného aj v závode proti Ferrari 355. Obe tieto DB5 boli v minulosti kúpené v relatívne zlom stave, ale boli obnovené pod drobnohľadom renomovaného britského špecialistu, a to firmy Stratton Motor Company.

Aston Martin DB5, ktorý bude k videniu 13. júla na spomínanej aukcii, je jedným z dvoch kaskadérskych vozidiel. Po nakrúcaní filmu bol použitý na propagáciu filmu a neskôr ho použila samotná britská automobilka ako ťahák pri predstavení novej DB7. Neskôr sa objavil aj na prehliadkach v Detroite či Los Angeles, a dostal sa do stánku Sir Stirling Moss. Istý čas bol vystavený aj v Národnom dopravnou múzeu a na výstave Bond in Motion v Covent Garden.

Po filme si ho teda do vlastníctva v roku 2001 zakúpil podnikateľ Max Reid. Jednalo sa o súkromnú aukciu, kde bola uzavretá spoločnosť a ako iného sa tam objavili aj slávne mená ako Chris Evans a Billie Piper.

“Mal som dva dôvody na kúpu,“ povedal Max Reid v tom čase. „Je to skvelý darček pre moju ženu a pre moju prácu to bude aj úžasná publicita. Toto je prvá aukcia, na ktorej som bola, ale som veľkým fanúšikom Jamesa Bonda.“

Druhé z kaskadérskych vozidiel bolo použité ešte počas natáčania snímky Skyfall v roku 2013, rovnako ako v Tomorrow Never Dies a Specter. ,,DB5 je jednou z najžiadanejších klasických automobilov na svete,“ povedal Sholto Gilbertson, riaditeľ spoločnosti Bonhams Motor Cars. „Je to predsa Bond. Každý fanúšik si pamätá Prierceho Brosnana, ktorý trhá asfalt v kopcoch, a je to jedno z najpôsobivejších automobilových prenasledovaní v histórii. Tento Aston Martin je naozaj výnimočný.“

Aston Martin DB5 bude vystavený v Bonhams Aston Martin predajni od 2. júna v Englefield House v Readingu. Na predaj sa dostane až dňa 13. júla.

Zdroje: startstop.sk

Exit mobile version