startstop

Bude veľká zvolávačka v Daimleri realitou?

Úrady Nemeckej spolkovej republiky by kvôli podozreniu z manipulácie s emisiami mohli koncernu koncernu Daimler AG prikázať, aby zvolal viac ako 600-tisíc naftových vozidiel.

Spolkový úrad pre motorové vozidlá (KBA) už tento týždeň nariadil zvolať viac ako 6 000 modelov Mercedesu. Ide o modely Vito, ktoré sú poháňané naftovým agregátom o objeme 1,6 litra. Tie, samozrejme, majú podliehať norme Euro 6. Úrad dospel k záveru, že túto normu dané vozidlá nespĺňajú.

Úrad tvrdí, že dve funkcie v systéme kontroly emisií nie sú v súlade s predpismi. Tieto funkcie sú súčasťou komplexného systému kontroly emisií, ktorý má zaistiť čistenie výfukových plynov pri rôznych podmienkach a počas celej životnosti vozidla. Informoval o tom nielen Der Spiegel.

Daimler síce s úradom spolupracuje, ale s rozhodnutím úradu nesúhlasí a odvoláva sa proti nemu. Podľa všetkého sa zrejme bude obhajovať pred súdom. Majitelia spomínaných modelov budú informovaní, že sa majú dostaviť na bezplatnú aktualizáciu softvéru hneď, ako bude k dispozícii. Agentúra DPA našla minimálne 6 300 dodávok, ktorých sa problém týka. V Nemecku ide o 1 370  áut. Zvyšok sa nachádza mimo domácej krajiny.

Podľa nemeckého týždenníka Sonntag skúmajú vyšetrovatelia v USA palubný softvér áut značky Mercedes, ktorý mohol manipulovať emisné testy. Úrad vyšetruje aj iné naftové modely ako Vito. Napríklad modely C a G, pri ktorých je tiež podozrenie, že sú vybavené podvodným softvérom.

Naftové vozidlá sú v centre pozornosti od roku 2015. Kedy tak isto nemecký koncern Volkswagen v reakcii na obvinenia amerických úradov priznal, že softvér umožnujúci manipulovať s testami nainštaloval do zhruba jedenástich miliónov naftových áut po celom svete.

Exit mobile version