startstop

Je vašim deťom nevoľno v aute? Citroën má riešenie

nevoľno v aute

Nie každý človek zbožňuje jazdu autom. Dôvodom je takzvaná kinetóza, ľudovo povedané, ak vám príde nevoľno v aute, autobuse, na lodi, vo vlaku, v lietadle, či dokonca pri hraní PC hry. Citroën ale prišiel s riešením, ktoré nazval príznačne Seetroën.

Nevoľno v aute, alebo cestovná choroba, poskytuje viac ženy ako mužov a staršie deti. Príčinou kinetózy je stav, kedy vnímaný pohyb vestibulárnym aparátom nachádzajúcim sa v uchu nekorešponduje s tým, čo vidiaoči. V dôsledu toho si telo myslí, že bolo otrávené, a prvou reakciou je vyvolanie zvracania. Tento stav znepríjemňuje cestovanie už od vynálezu dopravných prostriedkov. Zaujímavý fakt: deti do troch rokov sú voči kinetóze “imúnne”, pretože ich mozog je ešte stále vo vývoji.

Ak ste rodičom a s vašimi ratolesťami sa chystáte na dovolenku autom, kinetóza je niečo, čo vám cestu rozhodne nespríjemní. Mysleli na to aj inžinieri v Citroëne a prišli s vtipne vyzerajúcimi okuliarmi. Rám okuliarov sa skladá zo štyroch krúžkov: dvoch vpredu a dvoch po stranách, ktoré sú v zóne periférneho videnia. V ráme sa nachádza modrá tekutina, ktorá má mozgu pomôcť vytvoriť stabilný horizont a potlačiť tak príznaky cestovnej choroby.

Vytvorením falošného horizontu by sa mali všetky ľudské zmysly zosúladiť a kinetóza by mala zmiznúť. Inžinieri francúzskej značky tvrdia, že tieto okuliare stačí mať nasadené po dobu približne 10 minút a zvyšok jazdy si “pacient” dokáže užiť bez nepríjemností. 🙂

Za zaujímavou technológiou stojí francúzska spoločnosť s názvom Boarding Ring, ktorá tvrdí, že ich vynález má účinnosť až 95 percent. Prvotne boli okuliare vytvorené pre ľudí trpiacich morskou chorobou, no keďže ide v podstate o rovnaký druh ochorenia, je možné okuliare aplikovať na akýkoľvekdruh prepravy, pri ktorom sa kinetóza môže objaviť.

Potom si technológiu všimli zástupcovia francúzskej automobilky a vzali ju k parížskej dizajnérskej firme, ktorá na technológiu aplikovala jednoduchý dizajnérsky jazyk. A výsledný výtvor je vidieť na videu. Nuž, nedá sa im uprieť francúzsky podpis. 🙂

Zdroje: Caradvice | startstop.sk

Exit mobile version