Nie každý človek zbožňuje jazdu autom. Dôvodom je takzvaná kinetóza, ľudovo povedané, ak vám príde nevoľno v aute, autobuse, na lodi, vo vlaku, v lietadle, či dokonca pri hraní PC hry. Citroën ale prišiel s riešením, ktoré nazval príznačne Seetroën.

Nevoľno v aute, alebo cestovná choroba, poskytuje viac ženy ako mužov a staršie deti. Príčinou kinetózy je stav, kedy vnímaný pohyb vestibulárnym aparátom nachádzajúcim sa v uchu nekorešponduje s tým, čo vidiaoči. V dôsledu toho si telo myslí, že bolo otrávené, a prvou reakciou je vyvolanie zvracania. Tento stav znepríjemňuje cestovanie už od vynálezu dopravných prostriedkov. Zaujímavý fakt: deti do troch rokov sú voči kinetóze „imúnne“, pretože ich mozog je ešte stále vo vývoji.

Ak ste rodičom a s vašimi ratolesťami sa chystáte na dovolenku autom, kinetóza je niečo, čo vám cestu rozhodne nespríjemní. Mysleli na to aj inžinieri v Citroëne a prišli s vtipne vyzerajúcimi okuliarmi. Rám okuliarov sa skladá zo štyroch krúžkov: dvoch vpredu a dvoch po stranách, ktoré sú v zóne periférneho videnia. V ráme sa nachádza modrá tekutina, ktorá má mozgu pomôcť vytvoriť stabilný horizont a potlačiť tak príznaky cestovnej choroby.

Vytvorením falošného horizontu by sa mali všetky ľudské zmysly zosúladiť a kinetóza by mala zmiznúť. Inžinieri francúzskej značky tvrdia, že tieto okuliare stačí mať nasadené po dobu približne 10 minút a zvyšok jazdy si „pacient“ dokáže užiť bez nepríjemností. 🙂

Za zaujímavou technológiou stojí francúzska spoločnosť s názvom Boarding Ring, ktorá tvrdí, že ich vynález má účinnosť až 95 percent. Prvotne boli okuliare vytvorené pre ľudí trpiacich morskou chorobou, no keďže ide v podstate o rovnaký druh ochorenia, je možné okuliare aplikovať na akýkoľvekdruh prepravy, pri ktorom sa kinetóza môže objaviť.

Potom si technológiu všimli zástupcovia francúzskej automobilky a vzali ju k parížskej dizajnérskej firme, ktorá na technológiu aplikovala jednoduchý dizajnérsky jazyk. A výsledný výtvor je vidieť na videu. Nuž, nedá sa im uprieť francúzsky podpis. 🙂

Zdroje: Caradvice | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPredný pohon, zadný pohon, alebo 4×4? Nie je štvorkolka ako štvorkolka
Nasledujúci článokJazda v protismere! Vodič sa stále hľadá!