startstop

Renault Mégane R.S. Trophy: Podarí sa mu zdolať Nürburgring v rekordnom čase?

renault mégane r.s.

Najostrejší Renault Mégane R.S. vo svojej špičkovej verzii Trophy prichádza na trh vo svojej tretej generácii. Prvýkrát v histórii týchto francúzskych hot-hatchov sa výkon zaguľatil na 300 koní.

Renault Mégane R.S. sa na trhu nestihol poriadne ani ohriať a Francúzi už do sveta púšťajú najvýkonnejšiu verziu s pomenovaním Trophy. Tento Mégane už štandardne obsahuje podvozok Cup, ktorý bol doteraz len za príplatok. Samosvorný diferenciál Torsen má o 25% tuhšie tlmiče a o 10% tuhšie tyčky stabilizátorov. Samozrejmosťou je už aj natáčanie zadných kolies 4Control.

Brzdové kotúče od spoločnosti Brembo boli v prípade modelu Trophy odľahčené a na každom kolese klesla váha o 1,8 kilogramu. Kotúče sú zakryté 19″ diskami Jerez, ktoré sú obuté na pneumatikách Bridgestone Potenza S001, ktoré majú zlepšiť jazdné vlastnosti na okruhu. Okrem iného budúci rok má tento model byť doplnený o disky Fuji Light, ktoré sú odľahčené o ďalšie dva kilogramy.

V interiéri sa nachádzajú úplne nové škrupinové sedadlá značky Recaro, ktoré sú odeté do Alcantary. Aj vďaka týmto sedadlám sa podarilo znížiť sedenie za volantom o 20 mm. Volant je ozdobený štítkom R.S. Volant je z polovice odetý do kože a z polovice do Alcantary.

Pod kapotou sa ukrýva štvorvalček 1,8 Tce, ktorý oproti svojmu “staršiemu” bratovi nadobudol 20 koní (celkových 300) a krútiaci moment narástol na 420 N.m. Inžinieri v Renaulte tentokrát nezabudli aj na tých, ktorí stále holdujú manuálnej prevodovke. Tá pribudla do výberu k osvedčenej šesťstupňovej automatickej EDC. Verzia s manuálnym preraďovaním dokáže zrýchliť z pokoja na 100 km/h v priebehu 5,7 sekundy, čo je o desatinu rýchlejšie, než pri klasickou Mégane R.S. Maximálna rýchlosť verzie Trophy sa zastaví na 260 km/h.

K hlavným konkurentom nového Mégane R.S. Trophy je určite medzi hot-hatchmi Honda Civic Type-R, ktorá má síce 320 koní, no “iba” 400 N.m. Type-R je držiteľom rekordu na severnej smyčke Nürburgringu s časom 7 minút a 43 sekúnd. Je teda dosť možné, že práve francúzska sa pokúsi zdolať tento okruh v rekordnom čase práve s týmto modelom.

Renault Mégane R.S. Trophy sa oficiálne svetu ukáže na autosalóne v Paríži, ktorý sa koná na jeseň tohto roku. K prvým zákazníkom by mal dôjsť už koncom tohto roku.

Zdroje: Renault | startstop.sk

Exit mobile version