startstop

Lamborghini Aventador SVJ stanovil nový rekord v Zelenom pekle

Aventador SVJ

Bitka o zdolanie Nürburgringu v čo najlepšom čase tu je už od nepamäti. V posledných časoch zaznamenávame prevažne bitku medzi nemeckými a talianskymi automobilkami. Najnovší Aventador SVJ pokoril zelené peklo v čase 6 minút, 44 sekúnd a 97 stotín!

Posledné desaťročie sa zväčša nieslo v predbiehaní sa s najrýchlejšími automobilmi sveta na slávnej trati v “Zelenom pekle“. Táto trať je momentálne najlepším meradlom síl najsilnejších automobiliek. Rivalita značiek nie je iba medzi hatchbackmi, či sedanmi, no hlavne v poslednom roku medzi superšportmi. Porsche a Lamborghini by sa dali považovať za dvoch kohútov na jednom smetisku a ukazujú svetu, kto dokáže zo svojej garáže vytlačiť maximum. Aj keď ide o koncernové značky, svoje zápolenie berú naozaj vážne. Dôkazom je Aventador SVJ.

Toto vojnové pole naštartoval hyperšport 918 Spyder v roku 2013, ktorý ako prvý automobil dokázal pokoriť 7 minútovú hranicu na Nordschleife. Druhým automobilom sa stal Aventador SV. Zaostal však o dve sekundy. Korunku pre taliansku automobilku prinavrátilo až kupé Lamborghini Huracán Performante. Odpoveď od Nemcov však prišla až nečakane skoro. Najostrejšia 911 s dodatkom GT2 RS sa prehnala Zeleným peklom a Lamborghini zmiatla z povrchu zemského. Talianska nátura sa však nedá odoprieť a Lamborghini sa nevzdalo.

O vývoji Aventadoru SVJ sa šepkalo v kuloároch už hodnú dobu. Podľa zákulisných informácií má tento model mať 588 kW (800 koní) a aby to stačilo na rekord trate, automobil bude obutý na pneumatikách Pirelli Pzero Trofeo R pre lepšiu priľnavosť a samozrejme na aute nebudú chýbať špeciálne aerodynamické prvky. Lambo prezradilo aj hodnotu výkonovej hmotnosti, ktorá je 1,98 kg/k a taktiež hovoria o druhej generácii aktívnej aerodynamiky.

Sen sa teda pre taliansku automobilku stal skutočnosťou a Aventador SVJ prinavrátil titul Lamborghini vďaka úžasnému času 6 minút, 44 sekúnd a 97 stotín. Dúfajme, že Porsche ešte nepovedalo posledné slovo a v najbližších mesiacoch budeme môcť znova hovoriť o prekonanom rekorde.

Zdroje: Lamborghini | startstop.sk

Exit mobile version