startstop

Zástupca BMW v Spojenom kráľovstve: Autonómne autá nie sú reálne

Autonómne autá

Autonómne autá nikdy nebudú existovať tak, ako si ich predstavujeme v súčasnosti, tvrdí zástupca automobilky BMW v Spojenom kráľovstve Ian Robertson.

V Spojenom kráľovstve sa konal summit spoločností automobilových výrobcov a obchodníkov (SMMT), kde bola okrem iných diskutovaná aj téma autonómnych áut. Zástupca mníchovskej značky BMW tvrdí, že autonómne autá tak, ako si ich predstavujeme v súčasnosti, nikdy nebudú reálne. Dôvodom je morálka: ako bude umelá inteligencia rozhodovať o živote alebo smrti. Podľa Robertsona ľudia nikdy neprijmú takú legislatívu, ktorá by dala do rúk umelej inteligencie s chladnou počítačovou logikou rozhodovať o živote a smrti.

“Predstavte si scenár, v ktorom sa auto musí rozhodnúť medzi tým, či zrazí jednu osobu alebo druhú – a teda bude rozhodovať o tom, kto prežije a kto nie. Čo autonómne auto urobí? Dostane sa k zdravotným záznamom oboch ľudí a zrazí toho, kto je smrteľne chorý? Nemyslím si, že táto situácia bude niekedy legislatívne dovolená.”

Mníchovská automobilka v súčasnosti prevádzkuje testy autonómnych systémov na britských cestách, pričom autonómne autá pravidelne jazdia 660 míľové trasy (1.060 km), no v každom aute sedí za volantom človek, ktorý musí prevziať riadenie v priemere trikrát za cestu. Robertson predpokladá, že vlády, akokoľvek dychtivé dostať sa na čelo pretekov v oblasti technologického vývoja, ktoré v súčasnosti prebiehajú, nakoniec narazia na limity.

“Potom je tu všeobecné posúdenie regulačných orgánov, ktoré musíme zvážiť. V Spojenom kráľovstve vláda podporuje testovanie autonómnych vozidiel – aj keď niektoré nariadenia sú v rozpore s Kódexom cestnej premávky, čo je gro našich zákonov. Vedia, že sa nachádzame v závodoch o vedúcu pozíciu v oblasti technologického vývoja, a že liberálny pohľad na testovanie autonómnych áut by mohlo priniesť značné výhody,” vysvetlil Robertson.

“Verím však, že z dlhodobého hľadiska do hry predsa len zasiahnu regulačné orgány a stanovia hranice, ako ďaleko môžeme s autonómnymi autami zájsť. Možno ich povolia len na diaľniciach,” pokračuje britský zástupca BMW.

Čo si myslíte vy? Dočkáme sa v budúcnosti plne autonómnych áut, alebo nakoniec skončia na smetisku technologických dejín a autá budeme stále riadiť my, ľudia?

Zdroje: carthrottle | startstop.sk | Dllu, CC BY-SA 4.0, Link

Exit mobile version