startstop

Volkswagen plánuje používať 3D tlač v masovej produkcii

Volkswagen plánuje používať 3D tlač v masovej produkcii

Revolučná tlač sa síce dotkla automobilov už rôznymi spôsobmi, VW vak plánuje urobiť najväčší krok – masovú výrobu dielov. Vieme, že 3D tlačiarne vedia vyrobiť strmene, konštrukciu dverí aj celé autá, ale vždy to bolo len na obmedzené výrobné účely.

VW sa to ale snaží zmeniť a bude to vďaka novej 3D tlačiarni HP s rozpočtom 400 000 000 dolárov. Táto nová tlačiareň je vynikajúca pri tlači dielov vyrobených z ocele. Príliš technicky to rozoberať nebudeme, ale proces ktorý sa bude používať bude lepší ako predchádzajúca technológia.

Prečo? Pretože sľubuje zvýšenie produktivity až 50-násobne viac v porovnaní so súčasnými metódami 3D tlače v závislosti od komponentu, ktorý sa vyrába. Predtým používali 3D tlačiarne proces tavenia  „oceľového prášku“ a spojiva (typ lepidla) spolu s laserom.

Volkswagen plánuje používať 3D tlač v masovej produkcii

Spoločnosť HP tvrdí, že používa oveľa rýchlejšiu metódu vrstvenia prášku a spojiva a potom „upečie“ časť, ktorá sa vytvorila v procese sintrovania – o túto časť sa postará niekoľko výrobných spoločností, nie samotné HP.

Ale čo to vlastne bude znamenať pre vozidlo, ktoré budete šoférovať? VW hovorí, že začne vyrábať najprv menšie a viac prispôsobiteľné prvky už na začiatku. Jedná sa napríklad o nápisy na zadných kufrových dverách, časti prevodovky a osobné kľúče.

V priebehu 2 až 3 rokov však plánuje vytvoriť „konštrukčné komponenty pre hromadné vozidlá“ pomocou tejto metódy. Zatiaľ však nie sú odhalené žiadne konkrétne informácie, aké diely sa budú vyrábať a vlastne na aké autá budú túto 3D tlač používať.

V súčasnosti má VW veľmi optimistický výhľad do budúcnosti 3D tlače vo výrobe automobilov. „Našim cieľom je čo najrýchlejšie integrovať tlačené konštrukčné diely do ďalšej generácie vozidiel. Z dlhodobého hľadiska očakávame plynulé zvyšovanie počtu jednotiek, veľkosti dielov a technických požiadaviek,“ povedal Dr. Martin Goede, vedúci technologického plánovania a vývoja VW.

V blízkej budúcnosti tak nebudeme vidieť autá za pásom, ktoré tlačí a vytvára 3D tlačiareň, ale pomaly sa k tomu blížime. Spoločnosť HP zatiaľ spolupracuje iba s VW, takže budú prvými, ktorí budú používať tieto nové masívne tlačiarne. Ak budú úspešní, je viac než isté že ostatný výrobcovia skúsia to isté.

https://www.youtube.com/watch?v=6cSOFBTJxX0

Zdroje: VW | startstop.sk

Exit mobile version