startstop

Lexus ES dostane voliteľne kamery namiesto spätných zrkadiel

Lexus ES dostane voliteľne kamery namiesto spätných zrkadiel

Zdá sa, že v Japonsku už majú plné zuby nevkusných a maximálne neaerodynamických plastových spätných zrkadiel. Preto príde nový Lexus ES s voliteľnými kamerami namiesto späťákov!

Japonská automobilka Lexus oznámila, že v novom modeli Lexus ES budú namiesto tradičných spätných zrkadiel spoliehajúcich sa na zrkadlá k dispozícii aj nové digitálne späťáky. Tie sa zasa spoliehajú na dvojicu kamier a monitorov. Spustenie predaja modelu ES od luxusnejšej odnože Toyoty má prísť v domácom Japonsku už budúci mesiac.

Novinka v podstate nahrádza doteraz zaužívané “analógové” spätné zrkadlá a nahrádza ich kompaktnými videokamerami s vysokým rozlíšením. Kamery premietajú obraz v reálnom čase na dvojicu LCD obrazoviek s veľkosťou priemernej prenosnej navigácie. LCD obrazovky sú umiestnené na A-stĺpikoch. To znamená, že ak chce vodič vedieť, čo sa deje okolo jeho auta, v podstate musí s hlavou, respektíve očami spraviť rovnaký pohyb, ako v prípade tradičných spätných zrkadiel.

Lexus ES dostane voliteľne kamery namiesto spätných zrkadiel

Lexus tvrdí, že prišiel s prvou aplikáciou digitálnych spätných zrkadiel na produkčnom vozidle na svete. Účelom je ponúknuť oveľa väčší a podrobnejší pohľad na to, čo sa deje za autom a na stranách. Lexus dokonca tvrdí, že tento systém má potenciál predchádzať kolíziám s inými vozidlami. Automobilka sa pýši, že jej systém zvyšuje viditeľnosť v prípade nepriaznivého počasia a zároveň zmenšuje takzvaný mŕtvy uhol. A kvôli menším rozmerom kamier v porovnaní s tradičnými spätnými zrkadlami by mal nový Lexus ES priniesť aj menší aerodynamický hluk.

Musíme však súhlasiť, že s digitalizáciou spätných zrkadiel prichádzajú aj nové možnosti rozšírenia bezpečnosti vozidiel. Lexus prichádza s unikátnym softvérom, ktorý dokáže vodičovi signalizovať, ak je nebezpečne blízko iného auta. To znamená, že asistent mŕtveho uhla má celkom nové využitie.

Lexus hovorí, že systém bude debutovať v novom modeli ES v októbri, avšak systém je zatiaľ určený iba pre japonský trh. Dôvodom je, samozrejme, legislatíva. Japonskí zákonodarcovia schválili používanie takéhoto systému len tento rok, v Európe ani v Spojených štátoch takáto legislatíva zatiaľ schválená nie je.

Video:

Zdroje: lexus | startstop.sk

Exit mobile version