startstop

Rolls-Royce Muhammada Aliho z roku 1970 sa chystá do aukcie

Fanúšikovia boxu a Rolls-Roycu si už chystajú peňaženky. Výnimočné auto ešte výnimočnejšieho človeka sa chystá prekonať v októbri aukčný blok Bonhams.

Jedná sa teda o Rolls-Royce Silver Shadow Mulliner Park Ward kabriolet, ktorý nevslatnil nikto iný ako sám Muhammad Ali. Americký boxer, štvornásobný majster sveta v ťažkej váhe a víťaz zlatej medaily na olympijských hrách v roku 1960, ktorý svet opustil pred dvoma rokmi.

V zmysle jeho obľúbeného citátu ,,Nič nie je nemožné“ by sa mohla niesť aj táto aukcia. Kde inde by skalní fanúšikovia a obdivovatelia mali možnosť čo i len zazrieť kúsok jeho života na vlastnej koži? Bonhams oznámili, že auto bolo v jeho vlastníctve 6 rokov.

Údajne sa z neho tešil na 100 percent a aktívne ho využíval. Patril medzi veľkých nadšencov tejto značky a počas života vlastnil niekoľko modelov. Myslím si, že keby ste mali Rolls-Royce, tiež by ste ho nenechali na obdiv iba pre seba v garáži. Ali kúpil auto v roku 1970, čo by mohol byť významný fakt, keďže to bol prvý rok, kedy Ali mohol opäť boxovať po piatich rokoch zákazu športovať.

Poďme však k samotnému autu. Bonhams tvrdí, že má množstvo pozoruhodných vlastností. Po prvé, auto je úplne v neporušenom a pôvodnom stave. Je to tiež zrejme jeden z 272 vyrobených kusov Silver Shadow Mulliner Park oddelenia, ktoré boli postavené ľavou rukou.

Napriek tomu, že auto váži viac ako dve tony, môže dosiahnuť rýchlosť takmer 200 km/hod. V typickom štýle Rolls-Royce nebol nikdy ohlásený maximálny výkon motora V8, pričom továreň uviedla, že výkon je „dostatočný“.

Rolls-Royce skončil po predchádzajúcej dražbe Aliho v Holandsku, čo je zrejme dôvod, prečo sa dostane do aukcie Bonhams v Belgicku. Zaujímavosťou môže byť aj lákavá cena. Človek by čakal že taká stará klasika a bohémsky kúsok zo života slávnej osobnosti bude nadmieru predražený.

V tomto prípade však bola odhadovaná cena stanovená na 47 000 až 70 000 dolárov. V prepočte si tak za 60 000 eur aj obyčajný smrteľník bude môcť odviezť domov časť duše svetovej histórie. Veď stále zaplatíte za skoro 50 ročné auto s charakterom menej, ako za nejaký nový Rolls-Royce.

Exit mobile version