startstop

Jaguar Land Rover, dnes oficiálne otvoril svoj závod v Nitre

Jaguar Land Rover oficiálne otvoril svoj závod v Nitre

Do výstavby fabriky bolo investovaných 1,4 miliardy eur. Ročne sa má vyrobiť 150-tisíc vozidiel. Dnes, 25.10., Jaguar Land Rover oficiálne otvoril svoj výrobný závod v Strategickom parku Nitra.

Automobilka Jaguar Land Rover aktuálne zamestnáva 1 500 zamestnancov. Do konca budúceho roka by chcela zamestnávať už 2 800. O týchto plánoch informoval prevádzkový riaditeľ automobilky Alexander Wortberg.

Do výstavby britská automobilka investovala 1,4 miliardy eur a ďalších 129 miliónov eur poskytlo Slovensko ako štátnu pomoc. Celková výroba by mala predstavovať 150-tisíc vozidiel ročne.

Na margo nového priemyselného pavilónu sa vyjadril predseda vlády, Peter Pellegrini: “Slovensko má zdravé podnikateľské prostredie, ktoré je atraktívne pre významných svetových investorov. Vláda podporila tento projekt investičnou pomocou a som rád, že podporu odobrila pred pár dňami aj Európska komisia.”

Prípravy na výstavbu závodu Jaguar Land Rover trvali štyri roky a samotná výstavba začala v septembri roku 2016. Prevádzka sa rozprestiera na 300 000 štvorcových metroch. Prvým modelom, ktorý sa bude vyrábať v Nitre, bude Land Rover Discovery. “Ďalší model, ktorý budeme vyrábať v Nitre, je v horizonte dvoch rokov. Zatiaľ ho však nebudeme špecifikovať,” dodal Wortberg.

Všetky vozidlá vyrobené v Nitre budú expandovať do viac ako 170 krajín. Tri štvrtiny vyprodukovaných áut chce automobilka prevážať výhradne železničnou dopravou a zvyšok nákladnou cestnou dopravou. Jaguar Land Rover však už rozmýšľa aj do budúcna a má v pláne rozšíriť svoju prevádzku v Nitre.

“Náš potenciál rastu vieme zdvojnásobiť, a to až na 300 000 automobilov ročne, ak si to bude trh vyžadovať. Začali sme už pracovať na povoleniach o rozšírení fabriky, aby sme mohli okamžite reagovať v prípade potreby. Rozhodnutie o rozšírení zamestnancov sme však zatiaľ neprijali,” povedal Wortberg.

“Je dôležité, aby trh ostal otvorený. Je dobre nastavený a potrebujeme, aby podmienky neboli zmenené. Tvrdý brexit však môže spôsobiť fatálne následky. Máme súčiastky, ktoré dovážame z Veľkej Británie. Pripravujeme tak rôzne scenáre, aby bola ich dodávka zabezpečená. V súčasnosti preberáme 22 000 komponentov výhradne od slovenských dodávateľov a tento podiel chceme jednoznačne zvyšovať. Slovensko má dobré zázemie pre automobilový priemysel, kvalita dodávateľov je vysoká a v tomto sektore majú vytvorené dobré podmienky,” dodal Wortberg.

Automobilka momentálne zamestnáva 1 500 zamestnancov, z ktorých 98 % pochádza zo Slovenska. V novembri tohto roka bude vypísaná druhá náborová vlna. Tu sa automobilka rozhodla dať ďalších 850 voľných miest. Pracovníci budú musieť absolvovať dvanásťtýždňový školiaci program v Tréningovej akadémii, do ktorej automobilka investovala 7,5 milióna eur.

Zdroje: TASR | webnoviny | startstop.sk

Exit mobile version