startstop

Nová Toyota Supra sa konečne oficiálne ukáže na autosalóne v Detroite!

Nová Toyota Supra sa konečne oficiálne predstaví na autosalóne v Detroite!

Po rokoch čakania je to konečne tu. Toyota oznámila, že Supra bude oficiálne predstavená na autosalóne v Detroite už čoskoro.

Toyota potvrdila, že premiéra dlho očakávaného športového modelu Supra prebehne na medzinárodnom autosalóne NAIAS 2019. Ten sa bude konať od 14. do 27. januára v americkom Detroite.

Výrobu obľúbenej a uctievanej Supry Toyota ukončila už v roku 2002, no posledných pár rokov sa to hemží správami o nástupcovi. Tento rok ju Toyota vzkriesila na 88. ročníku medzinárodného ženevského autosalónu v podobe konceptu s názvom „GR Supra Racing Concept“. Týmto oficiálne potvrdila znovuuvedenie modelu Supra späť na trh.

Prototyp novej Toyoty Supra sa síce tento rok fanúšikom ukázal pri rôznych príležitostiach, oficiálna premiéra nie a nie prísť. V júli nová Supra absolvovala medzinárodnú premiéru na britskom Festivale rýchlosti v Goodwoode. Potom sa Supra v októbri v rámci vývojových aktivít zúčastnila aj 9. pretekov vytrvalostného šampionátu VLN na Nürburgringu a tieto preteky dokončila. No, samozrejme, stále dostatočne zamaskovaná na to, aby sme si vedeli spraviť finálnu predstavu o tom, ako bude znovuzrodená legenda vyzerať. Ostáva nám ale už len pár mesiacov.

Čo už o Supre vieme?

Supra bude zdieľať techniku s novým mníchovským roadsterom BMW Z4, ktorý bol predstavený len nedávno. Novinka sa prvý krát svetu odhalila na Concours d’Elegance v Pebble Beach, kde ju osobne odprezentoval slovenský šéfdizajnér BMW Jozef Kabáň.

Zďaleka najzaujímavejšou verziou je M40i First Edition, ktorú poháňa typický radový šesťvalec s výkonom  250 kW (340 koní). BMW s týmto motorom dokáže z pokoja akcelerovať na rýchlosť 100 km/h za 4,6 sekundy. Ak Supra dostane rovnaký motor, môžeme zrejme očakávať veľmi podobné čísla. Okrem toho Z4 charakterizuje aj nízko položené sedadlo vodiča, nízke ťažisko a ideálne rozloženie náprav 50:50. Je ale otázne, do akej miery budú tieto autá podobné. Hoci Z4 je roadster a Supra coupé, automobilky určite nechcú, aby modely navzájom na sebe kanibalizovali.

Nová Toyota Supra sa konečne oficiálne predstaví na autosalóne v Detroite!

Toyota očakáva, že nová Supra sa na svetových trhoch objaví v priebehu prvého polroka 2019.

Zdroje: Toyota | startstop.sk

Exit mobile version