SUV-čka sa v poslednom čase rozrástli ako huby po daždi. Jednotlivé automobilky sa predbiehajú, ktorá z nich postaví extrémnejšie, sériovo vyrábané SUV. Jazdnými vlastnosťami sa síce nepriblížia k superšportom, no v šprinte toho vedia ponúknuť veľa.

Čo sa však stane, ak postavíte najrýchlejšie SUV-čka proti sebe v šprinte? Ktoré z nich je najrýchlejšie? Čo sa skrýva pod kapotou jednotlivých vozidiel? Odpovede na tieto otázky ponúka britský automobilový kanál CarWow, ktorý postavil na šprintovaciu čiaru štyri extrémne SUV. Bok po boku tak stáli Tesla Model X, Range Rover Sport SVR, Lamborghini Urus a Mercedes-AMG G63.

Tesla Model X. Samozrejme tá najvýkonnejšia motorizácia, teda baterizácia, alebo inak – variant P100D. O kvalitách a schopnostiach Tesly čo sa týka výkonu sa toho popísalo už množstvo, pre pripomenutie, výkon tohto elektrického SUV sa pohybuje okolo 772 koní a krútiaci moment je doslova dychberúcich 1 247 Nm. Z pokoja na hranicu 100 km/h toto veľké auto zrýchli s prehľadom pod tri sekundy.

Taliansky reprezentant, Lamborghini Urus sa môže pochváliť a hrdo pýšiť titulom najvýkonnejšie SUV a zrejme aj najpraktickejším Lamborghini všetkých čias. Pod kapotou sa ukrýva 4,0-litrový bi-turbo V8 motor s výkonom okolo 650 koní a maximálnym krútiacim momentom 850 Nm. Z pokoja na 100 km/h vystrelí za 3,2 sekundy.

Zatieniť sa však nedá ani nemecký zástupca v podaní Mercedes-AMG G63. Vďaka zachovaniu tradície, respektíve karosérie síce má problémy (veľké problémy) s aerodynamikou, no všetko je kompenzované tradičným AMG motorom. Ten má rovnaké rozloženie a objem ako vyššie spomínaný Urus, teda 4,0-litra, V8, no s menším výkonom, okolo 577 koní a krútiacim momentom 850 Nm. Všetok výkon však putuje na obe nápravy.

Posledným zástupcom extrémnych SUV je britský elegán Range Rover Sport SVR. Ten sa to snaží hrať na luxusno-off-roadovú nôtu s brutálnym výkonom. Pod kapotou totiž drieme preplňovaná 5,0-litrová V8 doplnená o kompresor s maximálnym výkonom cca 575 koní a krútiacim momentom 680 Nm. Sto kilometrovú hranicu toto auto dosiahne za necelé 4 sekundy. Dosť však bolo slov, poďte si tento súboj vychutnať spolu s nami.

Zdroje: youtube.com | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJyoutube.com
Predchádzajúci článokAko vznikal volant? Od jednoduchého kruhu k ovládaciemu centru vozidla
Nasledujúci článokTesla predstihla BMW. Bude jej rast pokračovať aj naďalej?