V minulom roku sme sa dozvedeli, že Audi vyvíja prvý crossover s menom Q4. Má byť založený na rovnakej platforme ako súčasná Q3, ale súčasne taká zlatá stredná cesta, aspoň čo sa veľkosti týka. Čo teda môžeme očakávať od tohto kompaktného crossoveru, ktorý sa môže pochváliť štíhlejším telom ako Q8?

Rozrastajúci sa trh štvordverových kupé v štýle crossoverov otvorilo dvere mnohým automobilkám. Ako jedna z automobilových značiek s obrovským dopadom na európsky trh sa aj Audi rozhodlo, že načne do tohto segmentu a prebojuje sa na vrchol.

Podľa dostupných informácií by mala byť o niečo dlhšia ako Q3, zrejme kvôli silno sklopenej streche a výklopnej zadnej časti. Jej všeobecný exteriérový dizajn bude inšpirovaný konceptom TT Offroad, ktorý bol prvýkrát predstavený v roku 2014. Určite sa ale objaví množstvo súčasných aktualizácií, počnúc interiérom a vybavením. A tak, aby to sedelo s najnovším štýlovým jazykom automobilky.

Interiér Q4 by mal byť priamym konkurentom BMW X2, Range Rover Evoque a Mercedes-Benz GLA. Vnútro kabíny sa môže pochváliť displejom s rozlíšením Full HD namiesto budíkov, 9,2ß-palcovým dotykovým displejom s navigáciou, ovládacími gestami a pripojením Apple CarPlay a Android Auto, čo je ale dnes už nutnosťou.

Pohonné jednotky by mohli byť také dnešné klasické ťahače – 1,5-litrové benzínové alebo dieselové motory. K dispozícii bude aj modernizovaná verzia súčasného turbokompresora s objemom 2,0 litra. Je dosť možné, že pre americký trh budú ponúkané aj vyššie výkonnostné verzie (Američania predsa potrebujú vždy viac). A keďže éra e-tronu už započala, medzi možnosťami bude aj variácia s plug-in hybridným napájaním. Maximálna vzdialenosť by mala byť 50 km, čo by do mesta mohlo stačiť.

Tajne ale dúfame, že nadšenci RS-ových modelov si tiež prídu na svoje. Audi by mohlo tento model presmerovať aj na RS Q4 s úplne novým 2,5-litrovým päťvalcovým benzínovým poháňadlom s výkonom do 400 koní. Podobne, ako v prípade BMW, aj Audi bude naďalej rozširovať svoju ponuku crossoverov s označením Q, a to možno už budúci rok.

Čo bude ďalej? Už teraz sa špekuluje o novej Q6, ktorá by mala byť ale čisto elektrická. Informácie nasvedčujú tomu, že oficiálny debut Audi Q4 by mal prísť niekedy začiatkom budúceho roka ešte pred tým, než ho dajú do predaja v roku 2020.

Zdroje: autocar | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNavrhne Porsche novú 911 ako SUV na Safari Rally?
Nasledujúci článokKoniec jednej éry: Volkswagen Beetle sa so svetom lúči štýlovou Final Edition