Dni sa začínajú skracovať, do práce chodievame ešte za tmy, z práce prichádzame za šera alebo potme. Do toho sychravé počasie, a samozrejme nízke teploty a prichádzajúca zima.

Ako sa vysporiadať s vyhriatím studeného alebo doslova „rozmrazením“ zamrznutého auta pred samotnou jazdou?

Najlepším spôsobom je, samozrejme, prevencia, a teda predchádzanie zachladenia, zasneženia auta a tvorby námrazy na sklách. Na tento účel je najvhodnejšia vykurovaná garáž. Chráni auto pred všetkými poveternostnými vplyvmi. V lete pred priamym a silným slnečným žiarením, ktoré najviac namáha farebný lak a pogumované časti (tesnenie, atď), celoročne chráni pred dažďom a teda následnou koróziou spôsobenou zatekaním vody a hrdzavením kovových častí.

Najväčší benefit (vykurovanej) garáže motoristi ocenia hlavne v zimnom období, kedy sa elegantne vyhnú odhŕňaniu snehu z celého automobilu a každodennému rannému oškrabávaniu námrazy zo skiel. Významný podiel má garážovanie auta aj pre zachovanie životnosti motora. Najkritickejšie sú totiž prvé minúty po naštartovaní studeného motora, keď sa zvyšuje záťaž dôležitých častí motora.

Nie všetci motoristi však majú k dispozícii pre svoj automobil garáž. Väčšina áut je celoročne zaparkovaná na vonkajších parkoviskách. V takýto prípadoch je najlepším riešením nezávislé kúrenie v aute. Dokáže vyhriať vozidlo ešte predtým ako sa k nemu priblížite. Cena typického nezávislého kúrenia je však relatívne vysoká a navyše ho často nie je možné ovládať na diaľku. Na trhu však existujú produkty, ktoré vďaka kombinácii funkcii autoalarmu, diaľkového štartu a zobrazenia teploty interiéru dokonale zastúpia inštaláciu doplnkového nezávislého kúrenia.

Aké sú teda najväčšie výhody nezávislého kúrenia a funkcie diaľkového štartu?

Hlavnou výhodou originálneho diaľkového štartu inštalovaného výrobcom je možnosť zohriať motor a interiér ešte predtým, než nasadnete do vozidla. To je vhodné pred dynamickou jazdou alebo pri moderných naftových vozidlách, kde zohriatie motora vedie aj k zohriatiu ďalších komponentov, najmä DPF filtra.

Nepríjemné je najmä držanie ľadového volantu alebo dlhšie sedenie na studenom sedadle, ktoré môže spôsobiť nepríjemné zdravotné problémy.

Pri diaľkovom štarte viete kontrolovať teplotu interiéru na diaľku a zabezpečiť tak úplné alebo čiastočné roztopenie snehu a námrazy na aute ešte pred tým, ako odídete z domu a komfortnú teplotu vo vnútri vozidla.

Nezávislé kúrenie predstavuje obrovskú výhodu a komfort nie len pri každodennom cestovaní do práce a z práce, ale ocení ho celá rodina. Počas rodinnej lyžovačky vás určite poteší, keď sa môžete odviezť zo zjazdovky do hotela vo vyhriatom aute a nestrácate na parkovisku čas odhŕňaním snehu alebo oškrabávaním námrazy. Či už ste nadšený bežec, bežkár alebo cyklista a radi športujete aj v zime alebo chladnom a sychravom počasí, nezávislé vykurovanie a diaľkový štart vám ušetria veľa zdravotných problémov. Po skončení športovej aktivity vás bude čakať vyhriate auto, v ktorom sa môžete prezliecť z prepoteného alebo premočeného oblečenia do suchého a pohodlne sa dopraviť naspäť domov.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTest Toyota Aygo, neprehliadnuteľný parťák do mesta!
Nasledujúci článokNissan odhaľuje závodný elektromobil Leaf NISMO RC